Název: Vztahy Rakouska-Uherska s Německem od Bosenské krize do konce roku 1914
Další názvy: The Relationship of the Austro-Hungarian Monarchy with the German Empire between Bosnian Crisis and the end of the 1914
Autoři: Mulačová, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Kodetová Petra, Mgr.
Oponent: Novotný Lukáš, Doc. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24897
Klíčová slova: rakousko-uhersko;německo;bosenská krize;první světová válka;mezinárodní vztahy;balkánské války;aerenthal
Klíčová slova v dalším jazyce: austro-hungarian monarchy;german empire;bosnian crisis;world war i;aerenthal;balkan wars
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi Rakousko-Uherskem a Německem v období od Bosenské krize do počátku První světové války. Rakousko-uherský ministr zahraničí Alois Lexa von Aehrenthal chtěl, aby zahraniční politika jeho země nebyla závislá na dvojspolkovém partnerovi Německu. Chtěl více spolupracovat s Itálií, tedy trojspolkovým partnerem, s nímž nemělo Rakousko-Uhersko stoprocentní vztahy. Německo udělilo za Bosenské krize Rakousku tzv. bianco šek, čímž mu dalo důvěru v jejich akcích a rozhodnutích na Balkáně. To se změnilo nástupem státního sekretáře Alfreda von Kiderlan-Wächtera, který nebyl ochotný podporovat Rakousko-Uhersko v jeho akcích na Balkáně. Při balkánských válkách se pak ukázalo, že chce Německo více spolupracovat s Velkou Británií než s Rakousko-Uherskem. Mezivelmocenské vztahy nebyly v době před První světovou válkou konstantní.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is about the relationship between Austro-Hungarian Monarchy and German Empire since Bosnian Crisis until the start of the World War I. Austro-Hungarian Foreign Minister Alois Lexa von Aehrenthal wanted the foreign policy to be less dependent on its Dual Alliance ally German Empire. Aerenthal wanted to cooperate with Italy more to improve their relationship in Triple Entente. German Empire gave Austro-Hungarian Monarchy the so called blank cheque during the Bosnian Crisis, which gave Austro-Hungarians a green light in their Balcan actions. That changed when Alfred von Kiderlan-Wächter came to power as secretary of foreign affairs. He didn't want to protect and support Austo-Hungarian Monarchy. German Empire's position has shifted away from Austro-HUngarian Monarchy during the Balcan Wars. Germans wanted to cooperate more with Great Britain than with Austro-Hungarian Monarchy. The relations between big countries were quite unstable before the World War I.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_final.pdfPlný text práce787,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mulacova, BP, posudek vedouci.pdfPosudek vedoucího práce853,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mulacova, BP, posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce924,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mulacova, BP, prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce364,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24897

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.