Název: NEPLODNOST
Další názvy: Infertility
Autoři: Römanová, Dominika
Vedoucí práce/školitel: Kašová Lucie, Mgr.
Oponent: Ratislavová Kateřina, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/25002
Klíčová slova: alternativní metody léčby;asistovaná reprodukce;diagnostika;neplodnost;prevence;příčiny;psychosomatika
Klíčová slova v dalším jazyce: alternative treatment methods;assisted reproduction;diagnosis;infertility;prevention;causes;psychosomatics
Abstrakt: Předmětem této práce je neplodnost, která se stává poměrně častým problémem v mnoha českých rodinách. Jedná se o citlivé téma, které je složité nejen z hlediska medicínského a sociální, ale taktéž z hlediska psychologického. Nejvýznamnějším zdrojem informací v bakalářské práci, byly jak tištěné monografie zabývající se problematikou neplodnosti, tak elektronické články věnující se životnímu stylu, zdraví, psychosociálním ovlivňujícím faktorům nebo například ještě výživě. Plodnost ovlivňuje mnoho složek, nejčastěji to jsou: nezdravý životní styl, stres a v neposlední řadě podle posledních výzkumů dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce. Teoretická část shrnuje fakta o lidské plodnosti a neplodnosti. Zároveň popisuje rizikové faktory a příčiny neplodnosti, stanovení diagnóz, či standardní postupy při léčbě neplodnosti a jejich rizika. Práce se dále zaměřuje na psychosomatiku a nelékařské metody, které lze při léčbě neplodnosti využít.  Praktická část je psána pomocí kvalitativního výzkumu za použití polostrukturovaného rozhovoru. Interview bylo vedeno zcela anonymně se dvěma respondentkami, které se léčily s diagnózou neplodnosti. Vše je zaměřeno především na s plodností související pocity a prožívání žen. V závěru práce jsou shrnuty získané a zanalyzované informace, porovnány s odbornou literaturou a výzkumy.
Abstrakt v dalším jazyce: The subject of this thesis is infertility, which is becoming quite a common problem in many Czech families. It is a sensitive subject, which is complicated not only from medical and social points of view, but also in terms of psychology. The most important source of information in this thesis were printed monographs, dealing with infertility problematics, and also electronic articles, devoted to lifestyle, health, and psychosocial influencing factors, or e.g. also to nutrition. Fertility is affected by many factors, the most frequent ones being: unhealthy lifestyle, stress, and, last but not least, according to the latest research, long-term use of hormonal contraceptives. The theoretical part summarizes facts about human fertility and infertility. It also describes risk factors and causes of infertility, determination of diagnoses, or standard practices in infertility treatment and their risks. The thesis also focuses on psychosomatics and nonmedical methods that can be used in the infertility treatment. The practical part is based on a qualitative research, using a semi-structured interview. The interviews were conducted anonymously with two female respondents, who had been treated for infertility. Everything is focused mainly on fertility-related emotions and feelings of women. In the conclusion of the thesis, the collected and analysed data are summarized and compared with specialized literature and researches.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Romanova.pdfPlný text práce663,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Romanova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce961,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Romanova_oponent.pdfPosudek oponenta práce1,02 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Romanova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce465,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/25002

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.