Název: Význam repetitivních pohybů v ergoterapii
Další názvy: Meaning of repetitive movements in occupational therapy
Autoři: Pospíšilová, Jana
Vedoucí práce/školitel: Zahradnická Ilona, PhDr.
Oponent: Zeman Petr, MUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27012
Klíčová slova: repetitivní pohyby;mozková plasticita;paměťové stopy;cévní mozková příhoda (cmp - mrtvice);ergoterapie
Klíčová slova v dalším jazyce: repetitive movements;neuroplasticity;traces of memory;stroke (vascular brain injury);occupational therapy
Abstrakt: Tato práce je zaměřena na případovou studii ke zmapování možností využití repetitivních pohybů u pacientů po mozkových příhodách Jejím úkolem je zhodnotit jeho význam v ergoterapii. V teoretické části jsou připomenuty základní neurologické pojmy přibližující problematiku tématu. Dále je zde vysvětlena neuroplasticita, jako ústřední téma práce. Shrnuty jsou zde metody využívané v ergoterapii. Praktická část se soustřední na aplikaci metod terapie s využitím repetitivních pohybů při terapii pacientů po cévní mozkové příhodě. I přesto, že pacient v subchronickém stádiu byl značně dříve unaven intenzivním repetitivním tréninkem, bylo možno provést o poznání více opakování než u pacientky ve stavu chronickém. Počet repetice byl u ní omezován vysokou spasticitou. V subchronickém stádiu nebyla spasticita tolik limitijící. Jsou vysloveny závěry hodnotící efektivnost využití repetitivních pohybů v ergoterapii.
Abstrakt v dalším jazyce: This work is focused on the case study to chart options of using of the repetitive movements in therapy in stroke patients and to evaluate the importance in occupational therapy. The teoretical part recalls the principl neurological concepts approaching topic issues. Next, neuroplasticity is explained there as a main topic of the work. There is owerviev of the methods of therapy using repetitive movements in therapy in patients after a vaskular brain injury. Even tough that patient at the subchronical stage was considerably sooner exhausted by intensive repetitive training, to be able to perform more repetitions than in patient with a chronic disease. The number of repetitions was limited in high spastic. At the subchronical stage, spasticity was not so limiting. The paper concludes with an evaluation of the usefulness and effectivity of using of the repetitive movements in occupational therapy.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Jana Pospisilova.pdfPlný text práce1,3 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pospisilova - posudek vedouci prace BP.pdfPosudek vedoucího práce155,66 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pospisilova - oponentsky posudek BP.pdfPosudek oponenta práce168,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pospisilova.pdfPrůběh obhajoby práce443,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27012

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.