Název: Ruské lidové pověry
Další názvy: Russian national superstitions
Autoři: Hutsuliak, Myroslava
Vedoucí práce/školitel: Dzhyndzholiia Gigla
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/28534
Klíčová slova: znamení;lidová pověra;druhy znamení;parémie;prostředky uměleckého vyjádření;metafora;srovnání;umělecký text.
Klíčová slova v dalším jazyce: symbol;superstition;types of symbol;paremia;means of art expression;metaphor;comparison;art literature.
Abstrakt: Práce je věnována výzkumu jazykových zvláštností, funkcí a obsahové náplni ruských lidových znamení. Rozlišují se pojmy "znamení" a "lidová pověra"; zkoumají se událost, předpověď a pojistka jako součásti znamení; uvádí se klasifikace znamení a popisuje se jejich funkční rozmanitost (kapitola 1). Určují se morfologické a syntaktické rysy znamení, uvádí se popis personifikace, metafory, přirovnání a jiných prostředků uměleckého vyjádření ve znamení (kapitola 2) a také se zkoumá role znamení a lidové pověry v uměleckém textu (kapitola 3). Analyzují se znamení a lidové pověry spojené s narozením, svatbou a pohřbem (kapitola 4). Uvádí se sociolingvistická charakteristika znamení a lidové pověry na základě provedeného průzkumu (kapitola 5).
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the description of linguistic features and functions of Russian national superstitions. The difference between the meaning of the "symbol" and the "superstition" is discussed in the thesis and these terms are distinguished. Three parts of the symbols are described: action, prognosis and preventive measures as part of a symbol. Superstitions are classified and their functional diversity is described. (chapter 1) In the second chapter, morphological and syntactic features of symbols are examined. This part also includes the description of personification, the usage of metaphors, comparisons and other special linguistic features used in the symbols. The third chapter provides information about the role of symbols and superstitions in literature. Supestitions associated with births, weddings and funerals are analysed in the fourth chapter. The sociolinguistic charasteristics of the symbols and the superstitions is presented on the basis of a survey in the fifth chapter.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KRF)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Ruske lidove povery.pdfPlný text práce951,97 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hutsuliak pos. Dzh - ved.pdfPosudek vedoucího práce740,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hutsuliak pos. Val - opon.pdfPosudek oponenta práce818,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hutsuliak prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce324,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/28534

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.