Název: Posouzení kvality denního osvětlení vnitřních prostorů
Další názvy: Assessing Quality of Daytime Indoor Lighting
Autoři: Rychetský, Stanislav
Vedoucí práce/školitel: Raková Lenka, Ing. Ph.D.
Oponent: Majer Viktor, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31569
Klíčová slova: měření osvětlenosti;denní osvětlení;umělé osvětlení;světelně technické veličiny;činitel denní osvětlenosti.
Klíčová slova v dalším jazyce: measuring of illumination;daylighting;artificial lighting;photometric quantities;daylight factor.
Abstrakt: Cílem této diplomové práce je přiblížit problematiku a požadavky na soustavu denního osvětlení. V této práce je nejprve uvedena příslušná teorie týkající se světelně technických veličin, osvětlovacích soustav a na ně kladené požadavky norem. Dále je v této práci ve třech různých místnostech zhodnocena denní osvětlovací soustava, která byla naměřena a výsledky z měření byly porovnány s počítačovou simulací v programu BuildingDesign. V zasedací místnosti, ve které bylo naměřeno nedostatečné denní osvětlení, byla hodnocena i umělá osvětlovací soustava a u ní byly provedeny dva návrhy na modernizaci pomocí LED svítidel. Oba tyto návrhy byly následně porovnány se současným stavem osvětlovací soustavy z energetického a ekonomického hlediska a je uveden vliv na životní prostředí.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this diploma thesis is to approach the problems and requirements of the daylight system. At first, in this thesis is mentioned the relevant theory concerning photometric quantities, lighting systems and requirements on them by Czech standards. Further, in three different rooms are evaluated the daylight systems, which were measured and the results of the measurements were compared with the computer simulation by BuildingDesign. In the meeting room, where insufficient daylight was measured, an artificial lighting system was also evaluated and two designs for modernization with the usage of LED lights were made. Both of these designs were then compared with the current state of the artificial lighting system with an energy and economic point of view and the impact on the environment was assessed.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Rychetsky.pdfPlný text práce6,95 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
075107_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce441,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
075107_oponent.pdfPosudek oponenta práce346,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
075107_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce177,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31569

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.