Název: Rozvoj inkontinence moče po vaginálním porodu
Další názvy: The development of urinary incontinence after vaginal delivery.
Autoři: Brychová, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Krocová Jitka, PhDr. Mgr.
Oponent: Janoušková Kristina, PhDr.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/32069
Klíčová slova: stresová inkontinence;vaginální porod;pánevní dno;cviky na posílení pánevního dna
Klíčová slova v dalším jazyce: stress incontinence;vaginal delivery;pelvic floor;exercises to strengthen the pelvic floor muscles
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá problematikou rozvoje močové inkontinence po vaginálním porodu. V teoretické části práce jsem se věnovala anatomii pánevního dna, rozdělení močové inkontinence, její diagnostice a léčbě. Dále jsem popsala mechanismus poškození pánevního dna při vaginálním porodu. Samostatnou kapitolu jsem věnovala roli všeobecné sestry v péči o pacientku s močovou inkontinencí. Poslední kapitola teoretické části pojednává o psychologických aspektech oše. péče pacientek s močovou inkontinencí. V praktické části jsem metodou kvalitativního výzkumu analyzovala tři případové studie u záměrně vybraných pacientek. Do jednotlivých kazuistik jsem zahrnula rozhovory s pacientkami, oše. a edukační plán. V závěru práce shrnuji výsledky, které jsem získala analýzou jednotlivých případových studií. Rovněž zde uvádím doporučení pro praxi.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with the development of urinary incontinence following a vaginal delivery. In the theoretical part of my thesis, I studied the pelvic floor anatomy, types of urinary incontinence, its diagnosis and treatment. I also described the mechanism of pelvic floor damage during vaginal delivery. A separate chapter was dedicated to the role of a nurse in the healthcare of a patient with urinary incontinence. The last chapter of the theoretical part deals with the psychological aspects of nursing care of patients with urinary incontinence. All the information was obtained either from literature or internet sources. In the practical part, I have analyzed the three case studies with purposely selected patients by the method of qualitative research. I chose typical cases in which urinary incontinence developed following a delivery. I included interviews with patients, a nursing and educational plan in the case studies. I summarize the results I obtained by analyzing individual case studies at the end of my thesis. There I also provide a reader with practical recommendations.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace 2018 - Tereza Brychova.pdfPlný text práce1,29 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BRYCHOVA VP.pdfPosudek vedoucího práce1,36 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BRYCHOVA OP.pdfPosudek oponenta práce1,24 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BRYCHOVA prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce467,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/32069

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.