Název: Tycho Brahe - fenomén na poli vědy 16.století.
Další názvy: Tycho Brahe - a phenomenon on the field of the 16th century science.
Autoři: Kožešníková, Dominika
Vedoucí práce/školitel: Demjančuk Nikolaj, Doc. PhDr. CSc.
Oponent: Havlík Vladimír, Doc. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/32509
Klíčová slova: astronomie;vesmír;tycho brahe;johannes kepler;geocentrismus;heliocentrismus;kosmologie;16.století;věda
Klíčová slova v dalším jazyce: astronomy;universe;cosmology;geocentrism;heliocentrism;tycho brahe;johannes kepler;16th century;science
Abstrakt: Práce se věnuje osobnosti dánského astronoma Tychona Brahe, který se zasadil o vývoj astronomie jako vědeckého oboru v 16.století. V první části práce jsou diskutovány všeobecné informace na téma věda a astronomie. Zasazení událostí do kontextu kulturněpolitického bylo v práci samozřejmostí. V další části práce je nastíněn problematický vztah církve a vědy. Pro ucelený obraz vývoje astronomie a kosmologického systému uspořádání vesmíru bylo potřeba se dotknout osobností starověké a středověké astronomie a osobností reprezentujících toto období, jako jsou filozof Aristoteles nebo Claudios Ptolemaios, jejich teorií a přístupu ke kosmologickému systému uspořádání vesmíru. V práci byly popsány názory Tychonových předchůdců jako např. astronoma Mikuláše Koperníka, současníků jako jsou lékař Jan Jessenius, astronom a matematik Jan Kepler, a Tadeáš Hájek z Hájku. Jednotlivé osobnosti, kterých se téma týká, jsou seřazeny dle vývoje, v práci však absentují jejich celé životopisy, protože by bylo velice málo prostoru ponecháno Tychonovi Brahe samotnému. Ústřední částí práce je Tycho Brahe, včetně životopisu, jeho objevů, jeho díla, a odkaz současnosti. Práce mapuje jeho působení v Dánsku, cestování po Evropě, popisuje jeho působení v Praze na dvoře císaře Rudolfa II. A v neposlední řadě i velmi stručně se dotýká jeho astronomických a měřících přístrojů.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis is dedicated to the personality of the Danish astronomer Tycho Brahe, who contributed to the development of an astronomy as a science in the 16th century. The first part of the thesis discusses general information from the topics of the science and astronomy. The contextualization of the events in the cultural policy was the matter of course. The next part of the thesis describes the problematic relationship between the Church and the science. For the complete picture of the development of an astronomy and the cosmological system of the Universe was necessary to touch of the personalities from the ancient and medieval astronomy and also personalities who represented this period, such as the philosopher Aristotle or Klaudios Ptolemaios. Thesis shortly describes their theories and access to the cosmological system of the organization of the Universe. The thesis described the views of Tychon's predecessors such as the astronomer Mikuláš Kopernik and contemporaries as Jan Jessenius, astronomer and mathematician Jan Kepler and Tadeáš Hájek of Hájek. The individual personalities who are involved into the topic are ranked according to the chronological development, but only their CVs are presented in this work. Reason was to leave more space for the topic of Tycho Brahe himself. The central part of the work is Tycho Brahe, including the biography, his discoveries, works, and the link of the present. The paper maps his work in Denmark, traveling throughout Europe and describing his work in Prague in the court of the Emperor Rudolf II. Lastly thesis very briefly speaks about his astronomical and measuring instruments.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace Kozesnikova.pdfPlný text práce2,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kozesnikova_demjancuk.pdfPosudek vedoucího práce475,34 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kozesnikova_havlik.pdfPosudek oponenta práce269,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kozesnikova_O.pdfPrůběh obhajoby práce409,26 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/32509

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.