Název: Experimental and numerical study of controlled flutter testing in a linear turbine blade cascade
Další názvy: Experimentální a numerická studie kontrolovaného flutteru na lineární kaskádě turbinových lopatek
Autoři: Sláma, Václav
Rudas, Bartoloměj
Eret, Petr
Tsymbalyuk, Volodymyr
Ira, Jiří
Macálka, Aleš
Pinelli, Lorenzo
Vanti, Federico
Arnone, Andrea
Lo Balbo, Antonio Alfio
Citace zdrojového dokumentu: SLÁMA, V., RUDAS, B., ERET, , TSYMBALYUK, V., IRA, J., MACÁLKA, A., PINELLI, L., VANTI, F., ARNONE, A., LO BALBO, A. A. Experimental and numerical study of controlled flutter testing in a linear turbine blade cascade. Acta Polytechnica CTU Proceedings, 2018, roč. 20, č. 2018, s. 98-107.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: ČVUT
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/33779
Klíčová slova: turbinová lopatková kaskáda;flutter
Klíčová slova v dalším jazyce: turbine blade cascade, flutter
Abstrakt: V tomto článku jsou provedeny experimentální testy flutteru a numerické simulace pomocí komerčního kódu ANSYS CFX a nekomerčního kódu TRAF na oscilující lineární kaskádě turbinových lopatek v podzvukovém tunelu. Ohybové a torzní pohyby lopatek jsou vyšetřovány v módu postupné vlny. V každé numerické technice je uvažován rozdílný geometrický model experimentálního zařízení. V obou technikách je dosažena dobrá shoda s experimentem a jsou komentovány výhody a nevýhody každé z nich. Je demonstrováno, že výpočtové techniky jsou vhodné k predikci flutteru turbinových lopatek. Též lze konstatovat, že ověřené numerické metody mohou poskytnout lepší porozumění flutteru dlouhých lopatek koncových stupňů při flexibilním provozu.
Abstrakt v dalším jazyce: In this paper, experimental testing of flutter and numerical simulations using a commercial code ANSYS CFX and an in-house code TRAF are performed on an oscillating linear cascade of turbine blades installed in a subsonic test rig. Bending and torsional motions of the blades are investigated in a travelling wave mode approach. In each numerical approach, a rig geometry model with a different level of complexity is used. Good agreement between the numerical simulations and experiments is achieved using both approaches and benefits and drawbacks of each technique are commented in this paper. It is demonstrated that both used computational techniques are adequate to predict turbine blade flutter. It is concluded that validated numerical tools can provide a better insight of flutter phenomena of operationally flexible steam turbine last stage blades.
Práva: © ČVUT
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KKE)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
5372-14406-1-SM.pdf4,42 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33779

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD