Název: Využití programovatelné robotické hračky Bee-bot v mateřské škole a na prvním stupni ZŠ pro testování klíčové kompetence k řešení problémů
Další názvy: Using Bee-bots, programmable robotic toys, in kindergartens and at the first stage of elementary schools for testing key problem-solving skills
Autoři: Simbartl, Petr
Citace zdrojového dokumentu: SIMBARTL, P. Využití programovatelné robotické hračky Bee-bot v mateřské škole a na prvním stupni ZŠ pro testování klíčové kompetence k řešení problémů. Edukácia, 2019, roč. 3, č. 2, s. 161-165. ISSN 1339-8725.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/36087
ISSN: 1339-8725
Klíčová slova: Bee-Bot;programování pro děti, algoritmické myšlení
Klíčová slova v dalším jazyce: Bee-Bot;programming for kids;algorithmic thinking
Abstrakt: Výuka programování se objevuje především až ve vyšších ročnících základních škol či na střední škole. Postupně se ale dostává i na 1. stupeň základní školy nebo dokonce do mateřských škol v podobně programovatelných hraček. Tyto programovatelné hračky mají za úkol rozvíjet nejen algoritmické myšlení, orientaci v prostoru, tvořivého myšlení, ale i především řešení problému. Základem se pak stává složitý problém, který se naučí rozložit na menší části, se kterými bude pracovat. V tomto článku popisujeme a řešíme způsoby práce s programovatelnou včelkou „Bee-Bot“, které vycházejí z testování a měření. Získané poznatky pocházejí ze zkušeností a empirického měření z jedné MŠ v Klatovech a dvě skupiny dětí jsou ze ZŠ v Plzeňském kraji. Vše bylo vybráno na základě příležitostného výběru. Za použití robotických hraček jsme zjišťovali úspěšnost dětí při plnění zadaných úkolů a také jsme je pozorovali, jakým způsobem postupují. Při plnění úkolů vykazovaly dívky vyšší úspěšnost pro splnění úkolu avšak s delšími časy plnění, protože zadaný program více kontrolují a mají vyšší obavy z chyby. Pro další zkoumání budeme testovat větší vzorek dětí pro potvrzení našich hypotéz – zaměřených na rozdíly programování u můžu a žen.
Abstrakt v dalším jazyce: Programming lessons appear especially in upper classes of elementary schools or at high-schools. However, it progressively gets into the lessons at the first stage of elementary schools or even to kindergartens in the form of similar programmable toys. Such programmable toys are meant to develop not just algorithmic thinking, spatial orientation, creative thinking, but namely problem solving. The base is formed as a complex problem, pupils learn to divide it into minor parts and work with them. The obtained findings come from experience and empirical measuring which was executed in a kindergarten in Klatovy and also by two groups from elementary schools in Pilsen region. Everything was obtained based on a random selection. The robotic toys were used to find out the success rate of children while completing the given tasks and to observe the ways of heir procedure. While performing the tasks, girls showed higher success rate of accomplishing them although they required more time to do so, as they checked the program setting more and worried more about making an error. For further research, a larger sample of children is going to be ested to confirm our hypotheses – focused on differences between programming by men and women.
Práva: Plný text není přístupný.
© Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KMT)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Simbartl.pdf483,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36087

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD