Název: Postoj Velké Británie k evropské ekonomické integraci
Další názvy: Britain's attitude towards European economic integration
Autoři: Holý, Stanislav
Vedoucí práce/školitel: Kunešová Hana, Ing. Ph.D.
Oponent: Tesařová Vendula, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38358
Klíčová slova: evropská ekonomická integrace;brexit;vztahy velké británie a eu
Klíčová slova v dalším jazyce: european economic integration;brexit;dovelopement of united kingdoms and european unions partnership
Abstrakt: Cílem bakalářské práce je objasnit postoj Velké Británie k evropské ekonomické integraci a zasadit ho do kontextu událostí poslední dekády. Úvodní část práce vysvětluje základní pojmy z teorie mezinárodní ekonomické integrace včetně vývojových stupňů integrace. Následně jsou tyto vývojové stupně zasazeny do historického kontextu ekonomické integrace Evropy ve druhé polovině 20. století. Dále následuje objasnění stanovisek Velké Británie vůči formování jednotlivých integračních uskupení. Stěžejní část práce je věnována popisu okolností, které doprovázely ve Velké Británii o setrvání v Evropské unii. V návaznosti na referendum jsou popsány jednotlivé příčiny vedoucí k volbě pro takzvaný brexit. Závěrečná práce je zaměřena na vyjednávání o klíčových bodech odchodu Velké Británie z EU a následné analýze modelů vztahů, které by mohly být v budoucnu aplikovány na britsko-unijní vztahy.
Abstrakt v dalším jazyce: Goal of this thesis was set to clarify Great Britains attitude towards european economic integration and to contextualize occasions of latest decade. Opening part holds it purpose in clarifying basic concpets of economic integration and its developement phases. These phases are also set in historical background of economic integration duringthe second half of the 20. century when first international structures, that led to nowadays European union, were formated. Secondly Britain´s stance to integrated groupings is explained. The main part of the thesis is focused on describing reasons why brexit has happend followed by circum stances of the act itself. Final section delivers message with the keypoints of negotiations between Britain and European union followed by analysis of potential models that could be applied on british-union partnership in future.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Holy Stanislav.pdfPlný text práce944,66 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Holy_Stanislav_v.pdfPosudek vedoucího práce164,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Holy_Stanislav_O.pdfPosudek oponenta práce156,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Holy_S_p.pdfPrůběh obhajoby práce94,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38358

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.