Název: Využití ortotických pomůcek v rámci reedukace chůze u pacientů s roztroušenou sklerózou
Další názvy: The use of orthotic devices within walking re-education of patients with multiple sclerosis
Autoři: Nykodýmová, Lucie
Vedoucí práce/školitel: Poková Petra, Mgr.
Oponent: Klečková Tereza, Mgr.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38629
Klíčová slova: roztroušená skleróza;chůze;ortotické pomůcky;test timed up and go;bergova balanční škála
Klíčová slova v dalším jazyce: multiple sclerosis;walking;orthotic devices;timed up and go test;berg balance scale
Abstrakt: Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku chůze u pacientů s roztroušenou sklerózou a využití ortotických pomůcek v rámci reedukace chůze. Teoretická část je rozdělena do tří částí. V první části je popis onemocnění roztroušenou sklerózou zahrnující etiologii, klinickou symptomatologii, léčbu tohoto onemocnění a další. Druhá část je zaměřena na chůzi obsahující především informace o patologii chůze u pacientů s roztroušenou sklerózou a možnosti vyšetření chůze. Ve třetí části je stručně popsána ortotika. Praktická část obsahuje čtyři kazuistiky pacientek, kde v každé z nich je uvedena anamnéza, vyšetření a neurologické vyšetření. K ověření nebo vyvrácení hypotéz a cílů práce byly potřeba výsledky testu Timed Up and Go, Bergovy balanční škály a záznamy z polostrukturovaného rozhovoru a ze zařízení footscan. Z výsledků vyplývá rychlejší a efektivnější chůze při využití ortotické pomůcky. Její nošení zajišťuje větší posturální stabilitu a jistotu chůze pro pacienty s roztroušenou sklerózou.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis is focused on patients' walking issue with multiple sclerosis and the use of orthotic devices within walking re-education. The theoretical part of the thesis is divided into three parts. In the first part there is a description of multiple sclerosis disease including etiology, clinical symptomatology, treatment of this disease and so on. The second part is focused on walking mainly about its' pathology of patients suffering with multiple sclerosis and possibilities of walking examination. In the third part there is a briefly described orthotics. The practical part contains four case reports of patients where in each of them there is anamnesis, examination and neurological examination. Timed Up an Go test results, Berg balance scale, semi-structured interview and footscan records were needed to verify or disprove hypotheses and goals of this thesis. The results showed that using the orthotic device provides quicker and more effective walking additionally it enables greater postural stability and patients' certainty with walking.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vyuziti ortotickych pomucek v ramci reedukace chuze u pacientu s roztrousenou sklerozou.pdfPlný text práce3,59 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Nykodymova - oponentsky posudek BP.pdfPosudek oponenta práce192,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Nykodymova - posudek vedouci BP.pdfPosudek vedoucího práce1,71 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Nykodymova.pdfPrůběh obhajoby práce487,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38629

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.