Název: Risk management a jeho role v pojišťovnictví
Další názvy: Risk management and its role in insurance
Autoři: Křivohlávková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Černá Marie, Ing. Ph.D.
Oponent: Malá Andrea, Ing.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39027
Klíčová slova: riziko;pojištění;řízení rizik
Klíčová slova v dalším jazyce: risk;insurance;risk management
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá tématem risk managementu a jeho významem v pojišťovnictví. Každý člověk, společenství a podnik existuje v podmínkách rizika a všechny ekonomické subjekty se každodenně snaží, ať už intuitivně nebo na základě ověřených metod, vyhnout negativním dopadům rizik. Proto je toto téma stále aktuální a je třeba se jím zabývat. Pojištění je jedním z hlavních nástrojů snižování rizika. Pojišťovnictví a risk management spolu neodmyslitelně souvisí, a proto je logické se zabývat souvislostmi a vazbami mezi těmito dvěma obory. Tato diplomová práce vznikla s cílem navrhnout portfolio pojišťovacích produktů existujícímu podniku XYZ (jehož skutečný název není z důvodu ochrany osobních údajů uveden), a to na základě vyhodnocení rizik u této společnosti, které bylo provedeno dle metod využívaných makléřskou společností Renomia a. s. Výsledky mohou být podnikem využity jako doporučení a mohou mu pomoci při řízení rizik. V práci je nejprve provedena literární rešerše v oblasti risk managementu a pojišťovnictví. Dále je představen pojišťovací makléř Renomia a. s. a jsou analyzovány principy risk managementu, který Renomia a. s. poskytuje svým klientům jako službu. Následně je vytvořena metodologie tvorby portfolia pojišťovacích produktů na základě vyhodnocení rizik. Poslední a hlavní částí práce je výstup z vlastní rizikové prohlídky u společnosti XYZ a návrh pojistných produktů, který by mohl společnosti pomoci její rizika lépe řídit.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the topic of risk management and its importance in insurance. Every person, community and business exists in conditions of risk, and every economic entity tries every day, either intuitively or on the basis of proven methods, to avoid the negative impacts of risks. Therefore, the subject is still topical and needs to be discussed. Insurance is one of the main risk reduction tools. Insurance and risk management are inextricably linked and therefore it is logical to deal with the connections and links between them. This diploma thesis was created to propose a portfolio of insurance products to an existing company XYZ (whose real name is not listed because of personal data protection), based on risk report for this company that was processed based on the methods used by the brokerage company Renomia a. s. The results can be used as a recommendation for the enterprise XYZ and can help with its risk management. First, a literature review in the area of risk management and insurance is performed. Furthermore, the insurance broker Renomia a. s. is introduced and then the principles of risk management that Renomia a. s. provides to its clients as a service are analyzed. Subsequently, a methodology for creating insurance product portfolios based on risk assessment is created. The last and main part of this thesis is the output of risk inspection at company XYZ and proposal of insurance products, which could help the company to manage better its risk.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova_prace_Krivohlavkova_Katerina_2019_Risk_management_v_pojistovnictvi.pdfPlný text práce34 BAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii
DP_Krivohlavkova_VP.pdfPosudek vedoucího práce348,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Krivohlavkova_OP.pdfPosudek oponenta práce346,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Krivohlavkova.pdfPrůběh obhajoby práce63,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39027

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.