Název: Identifikace lyzujících bakteriofágů na laboratorních kulturách Borrelia burgdorferi
Další názvy: Identification of lysing bacteriophages in laboratory cultures of Borrelia burgdorferi
Autoři: Hádek, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Pavelka Jaroslav, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39232
Klíčová slova: bakteriofágy;borrelia burgdorferi;ixodidae;microchiroptera;pcr
Klíčová slova v dalším jazyce: bacteriophages;borrelia burgdorferi;ixodidae;microchiroptera;pcr
Abstrakt: Výsledkem této práce je další příspěvek ke studiu bakteriofágů. Poprvé byly bakteriofágy aplikovány do tekutého média, které vyžadují laboratorní kultury borrelií. Vytvořená a prakticky odzkoušená metodika se ukázala jako zcela použitelná, i když se fága lyzujícího borrelie zatím najít nepodařilo. Samotné studium problematiky bakteriofágů je důležité z vědeckého i praktického hlediska. Nabízí potenciál pro tvorbu efektivnějších léků v boji s mnoha bakteriálními infekcemi, na které ve vyšších stádiích nezabírají samotná antibiotika, protože se u nich vyvinula rezistence. Na tuto práci by proto měla navazovat další s větším záběrem možných hostitelů spirochét, kde se dají očekávat jejich viroví parazité. I získání mírně lyzujících fágů by bylo úspěchem, protože je možné jejich lyzační schopnosti různými technikami zvyšovat. V současné době přináší výzkum i dílčí výsledky, jako například rozpoznání parazitů střevních bakterií.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis results in another contribution to the study of bacteriophages. A methodology, which has proven to be fully applicable, has been created and practically tested. For the first time, bacteriophages were applied to liquid media, which is required by borrelia laboratory cultures, and the bacteriophages were collected and examined. Although the main goal hasn't been achieved and borrelia lysing phages haven't been identified yet, the proof of the existence of bacteriophage DNA in cultures together with B. burgdorferi, and the absence of bacteriophages in pure B culture (see Figure 8), prove that this methodology is functional. The method of obtaining phages is appropriate, and it is clear that phages survive in B. burgdorferi cultures, even in liquid media in which B. burgdorferi is grown, although the phages used in the experiment don't directly attack B. burgdorferi. The study of bacteriophages is important from both scientific and practical point of view. It offers the potential to create more effective medicines to combat many bacterial infections that aren't cured by antibiotics alone in their higher stages because they have developed some resistance.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Lukas_Hadek_Identifikace lyzujicich bakteriofagu v laboratornich kulturach Borrelia burgdorferi_2019.pdfPlný text práce1,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hadek_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce553,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hadek_oponent.pdfPosudek oponenta práce895,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hadek_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce156,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39232

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.