Název: Ochrana přírody a její specifika v subsaharské Africe od rozpadu koloniálního panství do současnosti
Další názvy: The conservation of nature and its specific features in Sub-Saharan Africa since decolonization to the present time
Autoři: Bureš, Jan
Vedoucí práce/školitel: Preis Jiří, RNDr. Ph.D.
Oponent: Kopp Jan, RNDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40064
Klíčová slova: ochrana přírody;dekolonizace;subsaharská afrika;chráněná území
Klíčová slova v dalším jazyce: nature conservation;decolonization;sub-saharan africa;protected areas
Abstrakt: Předložená práce je zaměřena na vývoj ochrany přírody v subsaharské Africe. Práce se okrajově zaměřuje na ochranu před pádem kolonialismu a poté v desetiletých intervalech od Roku Afriky 1960 zkoumá nárůst chráněných území v jednotlivých státech a celých makroregionech. Tím poskytne dobrý přehled o tom, v jakých zemích vznikala nová chráněná území aktivněji a kde naopak chráněná území nevznikala. Tato práce popisuje, jakou změnou prošly ochranářské praktiky a jaké mezinárodní akty se snažily podnítit k ochraně. Subsaharská Afrika se v některých oblastech potýká s problémy ekonomickými, sociálními i environmentálními a tyto problémy mají velký vliv na životní prostředí místních obyvatel. Součástí této práce je popis těchto problémů a navržené způsoby řešení daného problému. Udržitelným způsobem využívání africké bohaté přírody se může docílit k prosperitě jednotlivých zemí.
Abstrakt v dalším jazyce: The presented work is focused on the development of nature conservation in sub-Saharan Africa. The work focuses marginally on protection before the fall of colonialism and then at ten-year intervals since the Year of Africa 1960 examines the growth of protected areas in individual states and entire macro-regions. This will provide a good overview of in which countries new protected areas were created more actively and where, on the contrary, protected areas were not created. This work describes what change conservation practices have undergone and what international acts have tried to encourage protection. Sub-Saharan Africa faces economic, social and environmental problems in some areas, and these problems have a major impact on the environment of local people. Part of this work is a description of these problems and suggested ways to solve the problem. Sustainable use of Africa's rich nature can lead to the prosperity of individual countries.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska_prace_Bures_final.pdfPlný text práce6,74 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bures_Jan_v.pdfPosudek vedoucího práce43,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bures_Jan_o.pdfPosudek oponenta práce225,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba bures.pdfPrůběh obhajoby práce87,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40064

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.