Název: Testování účinnosti antibiotik a přírodních látek proti bakteriím in vitro
Další názvy: In vitro evaluation of antibiotics and extracts of natural compounds on bacterial growth
Autoři: Učíková, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Kmoníčková Eva, Doc. RNDr. CSc.
Oponent: Vlas Tomáš, Ing. Bc.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40910
Klíčová slova: bakterie;antibakteriální účinky;antibiotika;rostlinné extrakty;polyfenoly
Klíčová slova v dalším jazyce: bacteria;antibacterial effects;antibiotics;plant extracts;polyphenols
Abstrakt: Léčba infekčních onemocnění známými antibiotiky se stává čím dál více problematickou a globální kvůli rostoucí antibakteriální rezistenci a nedostatku účinných antibiotik. Cílem práce bylo prokázat antibakteriální působení in vitro vybraných rostlinných extraktů proti některým patogenním zástupcům Gram-pozitivních a Gram-negativních bakterií. Dále byl zkoumán vztah mezi účinkem tinktur a obsahem polyfenolů a flavonoidů v působení na bakterie a pro srovnání s účinky běžně užívaných antibiotik. Citlivost bakterií se testovala difuzní metodou na agaru a mikrodiluční metodou v mikrotitrační destičce s použitím bujonu. V rostlinných tinkturách byly stanoveny celkové koncentrace polyfenolů a flavonoidů. Největší inhibiční účinek byl zaznamenán u extraktů z květů hřebíčkovce vonného, listů medvědice lékařské a natě tymiánu obecného. Naopak žádný nebo jen minimální efekt byl pozorován u tinktur ze semen grapefruitu, plodů lichořeřišnice větší, oddenku zázvorovníku lékařského a cibule česneku setého. Výsledky antibakteriální účinnosti korelují s obsahem polyfenolů a flavonoidů v daných tinkturách.
Abstrakt v dalším jazyce: The treatment of infectious diseases with known antibiotic has become more problematic and global because of increasing antibacterial resistance and lack of proper antibiotics. The aim of the work was to demonstrate the in vitro antibacterial effects of selected plant extracts against some pathogenic specimens of Gram-positive and Gram-negative bacteria. Furthermore, possible relationships between the effects of the plant tinctures and the their content of polyphenols and flavonoids were searched, with regard to correlations between their effects and the effects of common antibiotics. The sensitivity of the bacteria was tested using a diffuse method on agar and a microdilution method in a microtiter plate with broth. Total concentrations of polyphenols and flavonoids in herbal tinctures were analyzed. The highest effect was observed in extracts of clove flower buds, bearberry leaves and herb of thyme. On the contrary, zero or minimal effect was observed in using tinctures of grapefruit seeds, garden nasturtium seeds, ginger rhizome and the bulb of garlic. The results show a correlation between antibacterial effects and concentrations of polyphenols and flavonoids in appropriate tinctures.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Ucikova_Barbora_ZL_BP.pdfPlný text práce2,66 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ucikova_VP.pdfPosudek vedoucího práce338,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ucikova_OP.pdfPosudek oponenta práce338,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ucikova.pdfPrůběh obhajoby práce352,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40910

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.