Název: Porod-prvotní očekávání versus realita
Další názvy: Birth-primordial expectation versus reality
Autoři: Jurová, Anna
Vedoucí práce/školitel: Janoušková Kristina, PhDr. Ph.D.
Oponent: Ratislavová Kateřina, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41052
Klíčová slova: předporodní období;porod;prvotní očekávání těhotné ženy;druhy porodů;kompetence porodní asistentky;psychika ženy v těhotenství a za porodu
Klíčová slova v dalším jazyce: prenatal period;birth;primery expectation of a pregnant woman;types of births;midweifery competences;psyche of woman during pregnancy and delivery.
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá problematikou rozdílu mezi očekáváními a přáními prvorodičky a následnou realitou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část zahrnuje předporodní období, druhy porodu, doprovod u porodu, potřeby žen u porodu, přístup porodní asistentky k rodící ženě a psychiku ženy v těhotenství a za porodu. V teoretické části jsou předloženy poznatky z odborné literatury a dostupných odborných internetových článků. Praktická část se zabývá analýzou změn v očekávání a přání prvorodičky během těhotenství a následným porovnáním s realitou. Praktická část obsahuje vyhodnocení výzkumného šetření, které probíhalo formou pěti polostrukturovaných rozhovorů s respondentkou. Z výsledku výzkumu vyplývá, že respondentka má jiná očekávání během těhotenství, jiná očekávání těsně před porodem a retrospektivně s odstupem 1 měsíce by svůj porod zhodnotila pozitivně.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis deals with the issue of the difference between expectations and wishes of a first time mother and the subsequent reality. The thesis is divided into a theoretical and practical part. The theoretical part includes the pre-natal period, types of childbirth, accompaniment at childbirth, women's needs at childbirth, midwife's approach to the giving birth woman and the woman's psyche during pregnancy and also during childbirth. The knowledge from the literature and available professional Internet articles are presented in the theoretical part. The practical part deals with the analysis of changes in expectations and wishes of the first time mother during pregnancy and a subsequent comparison with reality. The practical part contains the evaluation of the research, which took the form of five semi-structured interviews with the respondent. The result of the research shows that the respondent has different expectations during pregnancy, different expectations just before giving birth, respondent would evaluace her birth delivery positively in a retrospect of one month time.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Jurova_Anna_PAS3_BP.pdfPlný text práce1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
JUROVA vP.pdfPosudek vedoucího práce293,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
JUROVA OP.pdfPosudek oponenta práce324,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
JUROVA.pdfPrůběh obhajoby práce1,32 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41052

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.