Název: Vysokonapěťové měniče pro elektrické pohony
Autoři: Bednář, Bedřich
Oponent: Chlebiš Petr, Prof. Ing. CSc.
Vorel Pavel, Doc. Ing. Ph.D.
Lettl Jiří, Prof. Ing. CSc.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: disertační práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/42221
Klíčová slova: středofrekvenční transformátor - mft;maticový měnič;dsp;fpga;napěťový pulsní usměrňovač
Klíčová slova v dalším jazyce: medium-frequency transformer - mft;matrix converter;dsp;fpga;voltage-source active rectifier
Abstrakt: Předkládaná disertační práce seznamuje s navrhovanou topologií trakčního pohonu složeného z několika separátních buněk výkonového obvodu. Práce popisuje modulární koncepci trakčního měniče se středofrekvenčním transformátorem s využitím maticového měniče a pulsního usměrňovače. Důvodem rozdělení topologie do několika separátních buněk je napěťová variabilita koncepce měniče. Vzhledem k velkému množství spínaných prvků je řízení měničů rozloženo mezi DSP signálový procesor a FPGA. Jeden stupeň této trakční topologie se skládá z primárního měniče - přímého měniče kmitočtu => maticového měniče, dále pak středofrekvenčního transformátoru a napěťového pulsního usměrňovače. V této práci je navrhovaná topologie popsána teoreticky, simulačně i experimentálně.
Abstrakt v dalším jazyce: The presented PhD thesis introduces the proposed topology of traction drive composed of several separate cells of the power traction converter. This work describes modular topology of traction converter with medium-frequency transformer using matrix converter and voltage-source active rectifier. The reason for dividing the topology into several separate cells is the voltage variability of the traction converter concept. Due to the large number of switching elements, the power converters control is distributed between the DSP signal processor and the FPGA. One cell of this traction topology consists of a primary converter - a direct frequency converter => matrix converter, a medium-frequency transformer and a voltage-source active rectifier. In this work, the proposed topology is described in theory, simulation and experiment.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Disertační práce / Dissertations (KEV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
diz_bednar_v1.pdfPlný text práce13,15 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
bednar_publ.pdfPosudek vedoucího práce885,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
bednar_opon.pdfPosudek oponenta práce3,29 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
bednar_zapis.pdfPrůběh obhajoby práce495,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/42221

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.