Název: Time scale-induced asynchronous discrete dynamical systems
Další názvy: Asynchronní dynamické systémy indukované časovými škálami
Autoři: Siegmund, Stefan
Stehlík, Petr
Citace zdrojového dokumentu: SIEGMUND, S. STEHLÍK, P. Time scale-induced asynchronous discrete dynamical systems. Discrete and continuous dynamical systems-series B, 2021, roč. 26, č. 2, s. 1011-1029. ISSN 1531-3492.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: American Institute of Mathematical Sciences
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85101424794
http://hdl.handle.net/11025/43131
ISSN: 1531-3492
Klíčová slova: asynchronní dynamické systémy;stabilita;časové škály
Klíčová slova v dalším jazyce: asynchronous dynamical systems;stability;time scales
Abstrakt: Studujeme dvojici svázaných diferenčních rovnic s rozdílnými (tzv. asynchronními) periodickými diskrétními časovými škálami. Provázání rovnic je typu "sample and hold", stav každé z rovnic je aktualizován v daných časových okamžicích a je držen a čten jako vstup v dalších časových okamžicích pro druhou rovnici. Konstruujeme interpolující dvoudimenzionální komplexní dynamický systém na časové škále, která vznikne jako sjednocení daných dvou škál a čtyřdimenzionální extrapolující dynamický systém na průniku dvou časových škál. Analyzujeme stabilitu těchto dynamických systémů pomocí několika tvrzení, příkladů a protipříkladů. Pomocí rozdílných konfigurací ukazujeme, že asychnronicita má významný vliv na dynamické vlastnosti.
Abstrakt v dalším jazyce: We study two coupled discrete-time equations with different (asynchronous) periodic time scales. The coupling is of the type sample and hold, i.e., the state of each equation is sampled at its update times and held until it is read as an input at the next update time for the other equation. We construct an interpolating two-dimensional complex-valued system on the union of the two time scales and an extrapolating four-dimensional system on the intersection of the two time scales. We discuss stability by several results, examples and counterexamples in various frameworks to show that the asynchronicity can have a signi cant impact on the dynamical properties.
Práva: © American Institute of Mathematical Sciences
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
Články / Articles (KMA)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
pub_asynchronous_FINAL.pdf561,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43131

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD