Název: Náhrada škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Další názvy: Compensation for damage caused by an employee to the employer
Autoři: Čermáková, Marie
Vedoucí práce/školitel: Hromada Miroslav, Mgr. Ph.D.
Oponent: Šimečková Neklová Markéta, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43517
Klíčová slova: náhrada škody;škoda;zaměstnanec;zaměstnavatel;promlčení;pracovněprávní vztahy;nedbalost;úmysl.
Klíčová slova v dalším jazyce: compensation for damage;damage;employee;employer;limitation;labor relations;negligence;intention.
Abstrakt: Cílem práce bylo popsat současnou právní úpravu náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli. Práce je rozdělena do kapitol, kdy první kapitola se věnuje obecným pracovněprávním souvislostem a posouzení zákoníku práce k občanskému zákoníku. Od druhé do páté kapitoly nalezneme jednotlivé povinnosti k náhradě škody seřazené podle zákoníku práce. Šestá kapitola se věnuje promlčení a poslední, sedmá kapitola porovnává běžnou právní úpravu podle zákoníku práce s právní úpravou příslušníků bezpečnostních sborů. Došla jsem k tomu, že současný právní stav je dostatečný, s tím že existuje velice bohatá, konstantní a přesvědčivá soudní judikatura, která se této problematice věnuje. Z tohoto důvodu se domnívám, že není prostor pro výklad institutů náhrady škody jiným způsobem, než jak je v současné době soudy rozhodováno. Domnívám se, že zásadní roli při odškodňování mají tedy soudy, už jen z toho důvodu, že jim náleží mimo jiné moderační právo.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of the work was to describe the current legal regulation of compensation for damage caused by an employee to the employer. The work is divided into chapters, where the first chapter deals with the general labor law context and the assessment of the Labor Code to the Civil Code. From the second to the fifth chapter, we find individual obligations to compensate for damage, arranged according to the Labor Code. The sixth chapter deals with the statute of limitations and the last seventh chapter compares the current legislation under the Labor Code with the legislation of members of the security forces. For this reason, it is realized that there is no room for interpretation of the institute of damages in a different way than is currently decided by the courts. I therefore believe that the courts have a crucial role to play in compensation, simply because they have, inter alia, the moderation right.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace.pdfPlný text práce473,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cermakova-1.pdfPosudek vedoucího práce356,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cermakova-2.pdfPosudek oponenta práce1,22 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cermakova Marie.pdfPrůběh obhajoby práce251,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43517

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.