Název: Srovnání výsledků výzkumu studentských hnutí Jiřiny Šiklové se současným stavem
Autoři: Hulešová, Karolína
Vedoucí práce/školitel: Kalvas František, PhDr. Mgr. Ph.D.
Oponent: Jeřábek Hynek, Prof. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43919
Klíčová slova: individualita;kritické myšlení;samostatnost;stoupenci proměn;studentská hnutí;vysokoškolští studenti.
Klíčová slova v dalším jazyce: individuality;critical thinking;independence;stoupenci proměn;student movements;university students.
Abstrakt: Téma mé bakalářské práce jsou vysokoškolští studenti a studentská hnutí. Vycházela jsem z disertační práce Jiřiny Šiklové Stoupenci proměn. Autorka se v ní zaměřila na vysokoškolské studenty a studentská hnutí v 60. letech. Využila jsem názorů a obav, které v práci autorka zmiňuje a pokusila jsem se je aplikovat na dnešní dobu. Autorka se obávala, že v budoucnu dojde k tomu, že ve studentech nebude podporována samostatnost, individualita a kritické myšlení. Dále se obávala, že budoucnost vysokých škol je nejistá a že se jejich podoba v následujících změní. Hlavním cílem mé práce tedy je pokusit se zjistit, zda se obavy Jiřiny Šiklové potvrdily nebo zda se situace změnila k lepšímu. Jako metodu sběru dat jsem využila on-line dotazníkové šetření. Celkem se výzkumu účastnilo 324 respondentů. Následně jsem data analyzovala pomocí statistické analýzy dat. Výsledky výzkumu ukazují, že se obavy Jiřiny Šiklové z práce Stoupenci proměn nepotvrdily. Studenti se domnívají, že rozvoj jejich individuality, kritického myšlení a samostatnosti je na vysokých školách podporován. Také si myslí, že současná situace na vysokých školách je adekvátní.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of my bachelor thesis are university students and student movements. I was based on the dissertation of Jiřina Šiklová. The author focused on university students and student movements in the 1960s. I used the opinions and concerns that the author mentions in her work and tried to apply them to the present. The author feared that in the future, students would not be supported by independence, individuality and critical thinking. She also feared that the future of universities was uncertain and that their appearance would change in the following. The main goal of my work is to try find out whether Jiřina Šiklová's concerns have been confirmed or whether the situation has changed for the better. I used an online questionnaire survey as a method of data collection. A total of 324 respondents participated in the research. Then I analyzed the data using statistical data analysis. The results of the research show that Jiřina Šiklová's concerns in the work Stoupenci proměn have not been confirmed. Students believe that the development of their individuality, critical thinking and independence is encouraged at universities. They also think that the current situation at universities is adequate.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Srovnani vysledku vyzkumu studentskych hnuti Jiriny Siklove se soucasnym stavem - Karolina Hulesova.pdfPlný text práce454,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Karolina Hulesova - posudek oponenta Hynek Jerabek.pdfPosudek oponenta práce8,52 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_vedouci_Hulesova.pdfPosudek vedoucího práce91,13 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hulesova.PDFPrůběh obhajoby práce173,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43919

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.