Název: Food Waste Prevention in Restaurants and Households in a Global and Czech Perspective
Další názvy: Food Waste Prevention in Restaurants and Households in a Global and Czech Perspective
Autoři: Šarvašová, Marie
Vedoucí práce/školitel: Tihelková Alice, PhDr. Ph.D.
Oponent: Hostýnek Tomáš, Mgr.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43963
Klíčová slova: jídlo;odpad;ztráta;nadbytek;změna klimatu;prevence;zbytky;domácnost;restaurace;dotazovaný
Klíčová slova v dalším jazyce: food;waste;loss;surplus;climate change;prevention;leftovers;remains;household;restaurant;respondent
Abstrakt: Tato bakalářská práce zkoumá plýtvání jídlem z globálního a českého hlediska. Hlavním cílem bylo zjistit názor českých restaurací na potravinový odpad. To znamená jak nakládají s tímto druhem odpadu, zda zvládají organizaci nakupování potravin a jejich spotřebu či jak je ovlivnila současná situace koronavirové pandemie. V teoretické části je popsáno plýtvání potravin z globálního hlediska. Je zde uvedeno jaký vliv má plýtvání na životní prostředí, a také několik preventivních řešení jak zabránit hromadění vyplýtvaných potravin. V teoretické části může čtenář zjistit, na jaké úrovni jsou restaurace v celém světě a v České republice. Je uvedeno několik inovativních řešení. Praktická část analyzuje výzkum ve formě dotazníkového šetření. Bylo osloveno 42 respondentů. Hlavní otázky se týkaly způsobů nakládání s odpadem. Odpovědi byly zaznamenávány prostřednictvím hovorů, zpráv nebo emailů. Výsledky byly překvapující, mnoho restaurací se snaží být inovativní a jít s dobou a zavádějí tak nová opatření. Součástí praktické části je také slovíček neologismů, který slouží k obohacení slovní zásoby moderních slovíček týkajících se právě problematiky plýtvání potravin.
Abstrakt v dalším jazyce: The Bachelor's thesis examines food waste from a global and Czech issue. The main goal was to find out what is the opinion of Czech restaurants about food waste. It means how they treat this kind of waste, how they handle the management of purchasing food and its utilization or how the current coronavirus pandemic affected them. In the theoretical part, the food waste issue is described in a global perspective. Impacts of waste on the environment and several preventable solutions to avoid accumulation of wasted food are listed. In the next part of the theoretical framework, the reader can find out on which level restaurants in the world and in the Czech Republic are. Several innovative solutions are introduced. The practical part analyses the survey in a form of a questionnaire. 42 respondents were approached. Main questions concerned the ways of waste disposal. The answers were collected via phone calls, text messages or e-mails. The results were surprising, many restaurants try to be innovative and modern and implement new measures. A part of the practical framework is a glossary consisting of neologisms that serves to enrich the vocabulary with modern words. These words concern the mentioned issue of food waste.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Sarvasova_Marie_2021.odt.pdfPlný text práce1,67 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sarvasova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce721,02 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sarvasova - oponent.pdfPosudek oponenta práce639,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sarvasova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce386,33 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43963

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.