Název: Boxerské povstání
Další názvy: Boxer Rebellion
Autoři: Vodička, Josef
Vedoucí práce/školitel: Kodet Roman, PhDr. Ph.D.
Oponent: Skřivan Aleš, Prof. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44011
Klíčová slova: boxerské povstání;boxeři;čína;říše čching;koncese;sto dní reforem;cch'-si
Klíčová slova v dalším jazyce: boxer rebellion;boxer uprising;boxers;china;qing empire;concession;hundred days' reform;cixi;eight-nation alliance
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce je analyzovat události boxerského povstání, jeho počátky, průběh a důsledky. Začátek práce je věnován analýze situace Číny po konci první čínsko-japonské války a procesu tzv. Sta dní reforem a jejich dopadu na vznikající boxerské hnutí. V hlavní části se autor zabývá vznikem boxerského hnutí v letech 1897-1898 a jeho následným působením. Boxeři se během své existence zaměřovali především na pronásledování cizinců a drancování křesťanských vesnic. Jejich činnost se v roce 1900 stala předmětem krize ve vztahu mezi císařským dvorem a cizími vyslanectvími. Napětí přerostlo až ve válku mezi Čínou a koalicí osmi velmocí, během které se dvůr rozhodl spojit s boxerským hnutím. To se však začalo během konfliktu rozpadat a válka záhy skončila dobytím Pekingu koaličními vojsky. Závěr práce je pak věnován následným diplomatickým jednáním a podmínkám tzv. Boxerskému protokolu, který značí definitivní konec boxerského povstání.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this bachelors' thesis is to analyze the events of the Boxer Uprising, its origins, course and consequences. The beginning of the work deals with the analysis of the China's situation after the First Sino-Japanese War, with the events of the Hundred Days' Reform, and with their effect on the rising Boxer movement. In the main part the author concerns himself with the origin of the Boxers between 1897-1898 as well as their subsequent activity. The Boxers had blamed the Christians and foreigners for their poor situation and gradually started to attack them and loot Christian villages. In the year 1900, they caused a crisis in the relations between the Imperial Court and the foreign ministers in Beijing. The tensions escalated to a war between China and the Eight-Nation Alliance, during which the Imperial Court decided to ally itself with the Boxers. However, the Boxer movement began to disintegrate during the conflict. The war soon ended after the coalition forces had been able to capture Beijing. The end of the work deals with the subsequent diplomatic negotiations and with the terms and signing of the Boxer Protocol which marks the end of the Boxer Rebellion.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vodicka_Bakalarska prace_Boxerske povstani.pdfPlný text práce1,52 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vodicka - posudek O.pdfPosudek oponenta práce838,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vodicka_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce973,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vodicka - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce235,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44011

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.