Název: Specifika ošetřovatelské péče o seniora s diagnostikovanou depresí
Další názvy: Specifics of nursing care for seniors diagnosed with depression
Autoři: Volfová, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Balejová Ivana, Mgr.
Oponent: Kroupová Lenka, Mgr.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44055
Klíčová slova: deprese;senior;ošetřovatelská péče;model h.e.peplau;model m.gordonová;stáří;sebevražda;denní stacionář
Klíčová slova v dalším jazyce: depression;senior;nursing care;model h.e. peplau;model marjory gordon;old age;suicide;day care center
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá specifiky ošetřovatelské péče o seniory, kterým byla diagnostikována depresivní porucha. V teoretické části popisuji základní rozdělení depresivní poruchy, příčiny, diagnostiku, příznaky, prevenci, léčbu a ošetřovatelskou péči a komunikaci s depresivním seniorem. Dále jsem v mé práci chtěla zdůraznit problematiku výskytu sebevražd u této věkové kategorie, která je spojena s diagnostikovanou depresivní poruchou. Další součástí teoretické části je rozdělení stáří a potřeby seniorů. V neposlední řadě mé teoretické práce jsem vysvětlila podstatu ošetřovatelských modelů, které využívám v praktické části. Pro vypracování praktické části bakalářské práce jsem zvolila kvalitativní výzkum. Po celou dobu svého výzkumného šetření se věnuji dvěma pacientům s diagnostikovanou depresivní poruchou, u kterých byla kompletně zpracována anamnéza a katamnéza. Výzkumným nástrojem jsou kazuistiky s využitím modelu H.E. Peplau a modelu M.Gordonové.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor's thesis deals with the specifics of nursing care for the elderly, which was a diagnostic depressive disorder. In the theoretical part I describe the basic division of depressive disorder, causes, diagnosis, samples, prevention, treatment and nursing care and community cations with a depressed senior. Furthermore, in my work I wanted to improve the issue of suicide in this age group, which is associated with a diagnosed depressive disorder. Another part of the theoretical part is the division of age and needs of seniors. Last but not least, my theoretical work explained the essence of nursing models that they use in the practical part. For the elaboration of the practical part of the bachelor thesis I chose qualitative research. During his research, he examined two patients diagnosed with depressive disorder, in whom the anamnesis and catamnesis were completely processed. The research tool is case studies using H.E. Model. Model Peplau and M. Gordon.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
volfova_tereza_VSS_BP.pdfPlný text práce1,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Volfova_PV.pdfPosudek vedoucího práce322,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Volfova_PO.pdfPosudek oponenta práce309,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Volfova_H.pdfPrůběh obhajoby práce376,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44055

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.