Název: Možnosti fyzioterapie pacientů s femoroacetabulárním impingement syndromem
Další názvy: Physiotherapy possibilities in femoroacetabular impingement syndrome patients
Autoři: Novotná, Aneta
Vedoucí práce/školitel: Ryba Lukáš, Mgr.
Oponent: Kott Otto, MUDr. CSc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44279
Klíčová slova: femoroacetabulární impingement syndrom;kyčelní kloub;fyzioterapie;rehabilitace;konzervativní léčba
Klíčová slova v dalším jazyce: femoroacetabular impingement syndrome;hip joint;physiotherapy;rehabilitation;conservative treatment
Abstrakt: Tato bakalářská práce věnuje pozornost možnostem fyzioterapie u pacientů s femoroacetabulárním impingement syndromem (dále FAI). Smyslem literární části práce je shrnutí dosavadních poznatků o FAI, které dostupná literatura nabízí. Jednotlivé kapitoly jsou zaměřené na anatomii a mechaniku kyčelního kloubu, charakteristiku, výskyt, rozdělení, etiologii, symptomatiku typickou pro FAI, klinické vyšetření, zobrazovací metody a operační řešení pro pacienti s FAI. Praktická část představuje rešerši zaměřenou na konzervativní léčbu FAI, kde se snažím objasnit, jakou pozici zaujímá fyzioterapie v léčbě FAI, jestli konzervativní léčba má vliv na snížení symptomů či představuje stejnou efektivitu v léčbě jako operační řešení. Ze získaných výsledů vyplývá, že konzervativní terapie v rámci fyzioterapie je funkční metodou pro léčbu FAI, která vede ke zvýšení funkce kyčelního kloubu a snížení bolesti. Konzervativní terapie nedosahuje takových výsledků v krátkém časovém úseku jako operační řešení, které má větší úspěšnost ve snižování obtíží, která FAI doprovázení.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor work pays attention to physiotherapy possibilities in femoroacetabular impingement syndrome (FAI) patients. The purpose of the literary part of the work is to summarize the existing knowledge about FAI, which the available literature offers. The individual chapters are focused on the anatomy and mechanics of the hip joint, characteristics, occurrence, division, etiology, symptoms typical for FAI, clinical examination, imaging methods, and surgical solutions for patients with FAI. The practical part is research focused on conservative treatment of FAI, where I try to clarify the position of physiotherapy in the treatment of FAI, whether the conservative treatment has the effect of reducing symptoms or represents the same effectiveness in treatment as surgical solutions. The results show that conservative therapy in physiotherapy is a functional method for the treatment of FAI, which leads to increased hip function and reduced pain. Conservative therapy does not achieve such results in a short period of time as a surgical solution that has greater success in reducing the difficulties that accompany FAI.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Novotna Aneta FYT BP.pdfPlný text práce801,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Novotna A. - posudek OP.pdfPosudek oponenta práce308,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Novotna - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce413,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Novotna Aneta.pdfPrůběh obhajoby práce362,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44279

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.