Název: Možnosti a využití psychosociální podpory školy pro žáky z ohrožených rodin. Analýza situace na vybraných základních školách v Žatci.
Další názvy: Possibilities and usage of psychosocial support provided by schools to pupils from vulnerable families. Analysis of situation at selected Primary schools in Žatec
Autoři: Kaderková, Kamila
Vedoucí práce/školitel: Káňová Šárka, Mgr. Ph.D.
Oponent: Ullmanová Jiřina, Mgr. et Bc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44678
Klíčová slova: rodina;ohrožená rodina;ohrožené dítě;psychosociální podpora;škola;žák základní školy
Klíčová slova v dalším jazyce: family;endangered family;endangered child;psychosocial support;school;primary school student
Abstrakt: Hlavním cílem práce bylo provést analýzu situace možností a využití psychosociální podpory pro žáky z ohrožených rodin na vybraných základních školách. Dále byly stanoveny tři dílčí cíle. Jedním z nich bylo zjistit informace o povědomí o tzv. ohroženém žákovi a pedagogických zkušenostech s tímto dítětem, případně s jeho rodinou. Druhým bylo analyzovat konkrétní možnosti podpory dané školy, jejich využití a výsledek dané podpory vzhledem k ohroženému dítěti. A třetím dílčím cílem bylo zmapovat finanční možnosti a materiální vybavení školy ve spojitosti s psychosociální podporou. První část diplomové práce se věnuje teoretickým východiskům. Tato část byla zaměřena na rodinu a její funkce, školu a žáka základní školy a v neposlední řadě na psychosociální podporu a její typy. Výzkumnou metodou, pro dosažení cíle, byl zvolen polostrukturovaný rozhovor. Výsledkem výzkumného šetření bylo zjištění, že školy využívají nejvíce pomoc školního výchovného poradce, školního metodika prevence či možnost asistenta pedagoga. Nutno podotknout, že forma a typ psychosociální podpory závisí na konkrétním individuálním případu. Tyto výsledky výzkumného šetření vedly k doporučením, která mají zlepšit situaci škol v oblasti psychosociální podpory ohrožených dětí.
Abstrakt v dalším jazyce: The main goal of thesis was to analyze possible situations and usage of psychosocial support for students from endangered families in selected elementary schools. Further on there were determined three partial goals. One of them was to find information about a knowledge of so called endangered student and pedagogical experiences with this child, eventually with child's family. Second one was to analyze specific possibilities of support, its usage and result of support provided to endangered child in selected school. The third partial goal was to map the financial possibilities and materiál equipment of school in connection with psychosocial support. First part of thesis deals with theoretical basis. This part was focused on family and its functions, school and elementary shool student and last but not least the psychosocial support and its types. Research method that was used for completing the goal was semi-structured interview. Result of research was finding school's most used method is the help of school conselour, school's prevention methodologies or assistent of pedagogue. It ought to be mentioned that the form and type of psychosocial support depends on concrete individual case. These research results led to suggestions which could improve school situation in psychosocial support area of endangered children.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Kaderkova Kamila.pdfPlný text práce1,08 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kaderkova VP.pdfPosudek vedoucího práce989,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kaderkova OP.pdfPosudek oponenta práce277,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kaderkova O.pdfPrůběh obhajoby práce905,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44678

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.