Název: Changes in Twentieth Century English
Další názvy: Changes in Twentieth Century English
Autoři: Pešatová, Petra
Vedoucí práce/školitel: Kobylak, Skyland Václav
Oponent: Velkoborská, Kamila
Datum vydání: 2012
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/4529
Klíčová slova: gramatické změny;modální sloveso shall;zkrácené tvary;stupňování přídavných jmen
Klíčová slova v dalším jazyce: grammatical changes;modal verb shall;contracted forms;comparative and superlative marking of adjectives
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá gramatickými změnami, které proběhly v anglickém jazyce ve dvacátém století. Cílem práce je kvantifikovat probíhající gramatické změny v anglickém jazyce a porovnat vývojové tendence v britské a americké angličtině a v žánrech uvedených v subkorpusu. Teoretická část popisuje korpusovou lingvistiku, jednotlivé použité korpusy, CQPweb, který je hlavním zdrojem dat pro sestavení analýz a metodologii postupu při analyzování získaných dat. Praktická část se zabývá frekvenční analýzou následujících gramatických jevů: modálního slovesa shall, zkrácených tvarů u sloves be a have a sklonných a nesklonných tvarů u stupňování dvojslabičných přídavných jmen. V závěru práce je uvedena rekapitulace zjištěných výsledků. Přínos práce lze spatřovat v rozsáhlém výzkumu daných gramatických jevů, ve zhodnocení zjištěných změn a v popsání faktorů, které k těmto změnám přispívají.
Abstrakt v dalším jazyce: The Bachelor?s thesis is focused on changes in 20th century English. Grammatical changes are explored and analysed with the help of computer corpora. The goal of the thesis is to explore some aspects of variation, change in the use in British and American English and across genres in subcorpora. The theoretical part provides information about the theoretical background of the research including information about corpus linguistics, all employed corpora, the CQPweb, the main source of the data collection, and the general methodology. The practical part is devoted to the research itself. A frequency analysis is carried out for following grammatical phenomena: the modal verb shall, contracted forms of the verb be and have and comparative and superlative marking of disyllabic adjectives. The conclusion provides the summary of findings related to the three chosen changes. The contribution of this thesis is primarily the extensive research into the three aforesaid changes, the differentiation of the trends in British and American English together with a description of factors promoting the changes.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_pesatova_petra.pdfPlný text práce1,28 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
VP_Pesatova.pdfPosudek vedoucího práce268,06 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
OP_Pesatova.pdfPosudek oponenta práce200,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Obhajoba_Pesatova.pdfPrůběh obhajoby práce229,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/4529

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.