Název: Schopnost dětí řešit různé typy labyrintů
Další názvy: Children´s ability to solve different types of labyrinths
Autoři: Rieneslová, Denisa
Pěchoučková, Šárka
Citace zdrojového dokumentu: RIENESLOVÁ, D. PĚCHOUČKOVÁ, Š. SCHOPNOST DĚTÍ ŘEŠIT RŮZNÉ TYPY LABYRINTŮ. Inovace a technologie ve vzdělávání, 2021, roč. 2021, č. 2, s. 50-54. ISSN: 2571-2519
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/47029
ISSN: 2571-2519
Klíčová slova: mateřská škola;předmatematické představy;labyrinty, orientace v rovině
Klíčová slova v dalším jazyce: preschool establishment;pre-mathematical conceptions;labyrinths;orientation in the plane
Abstrakt: V mateřské škole proběhl experiment, jehož cílem bylo zjistit schopnosti dětí ve věku 5 – 6 let řešit různé druhy labyrintů – prostorový vícecestný čtvercový labyrint s dvěma řešeními, prostorový vícecestný obdélníkový labyrint s podmínkou a více řešeními a prostorový jednocestný čtvercový labyrint s podmínkou. Děti jednotlivé labyrinty řešily manipulací nebo pomocí kineze. Na základě vyhodnocení experimentu bylo zjištěno, že všechny děti vyřešily prostorový vícecestný čtvercový labyrint s dvěma řešeními. Nejnižší úspěšnost řešení (60 %) měl úkol s prostorovým vícecestným obdélníkovým labyrintem s podmínkou a vice řešeními.
Abstrakt v dalším jazyce: In a preschool establishment, an experiment took place with the aim to assess 5- to 6-year-olds' ability to solve different types of labyrinths. Three labyrinth types were included - a three-dimensional square multi-path labyrinth with two possible solutions, a three-dimensional rectangular multi-path labyrinth with a condition and multiple solutions, and a three-dimensional square single-path labyrinth with a condition. Children solved the labyrinths using manipulation or kinesis. Evaluation of theexperiment revealed that all children solved successfully the three-dimensional square multi-path labyrinth with two solutions. The task with a three-dimensional rectangular multi-path labyrinth with a condition and multiple solutions had the lowest successful solution rate (60 %).
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Itev_2_2021-50-54.pdf417,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47029

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD