Název: Daň z příjmů fyzických osob: komparace ČR a SRN
Další názvy: Comparison of Personal Income Tax in the Czech Republic and Germany
Autoři: Krauskopfová, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Hejduková Pavlína, Ing. Ph.D.
Oponent: Černá Marie, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/47462
Klíčová slova: daň z příjmů;závislá činnost;výpočty;příklady;disponibilní příjem;česká republika;německo;komparace
Klíčová slova v dalším jazyce: income tax;paid employment;calculations;practical examples;disposable income;czech republic;germany;comparison
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na komparaci daně z příjmů fyzických osob v České republice a Německu a stanovení ekonomických dopadů zdanění na daňové poplatníky v těchto zemích, a to s důrazem na zdanění příjmů ze závislé činnosti. V první části bakalářské práce jsou představena teoretická východiska, dále je uvedena právní úprava daně z příjmů fyzických osob v ČR a Německu. Následně je provedena analýza, která na základě provedené komparace stanovuje rozdíly v daňových systémech ČR a Německa v oblasti daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Na praktických příkladech jsou pak aplikovány teoretické poznatky a provedeny výpočty měsíčních záloh daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti pro roky 2020 a 2021. Práce též obsahuje komparaci disponibilních příjmů a jejich samotné využití po odečtení průměrných měsíčních nákladů vycházejících ze statistických údajů spotřebního koše.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis focuses on the comparison of personal income taxes in the Czech Republic and Germany and the determination of the economic impacts of taxation on taxpayers in these selected countries with the emphasis on the taxation of income from employment. The first part of the thesis addresses the theoretical background and the legislation of the income taxes in the Czech Republic and Germany. Based on this comparison carried out, this is followed by an analysis determining the key differences between the Czech and German tax system in the area of income tax from employment. The practical part of the thesis applies these theoretical findings to practical examples of calculations regarding monthly advances of personal income tax from employment in the years 2020 and 2021. Lastly, the thesis deals with the comparison of disposable incomes including their use after subtracting deductible average monthly costs based on consumer basket statistical data.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Krauskopfova_Tereza.pdfPlný text práce1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krauskopfova_Tereza_v.pdfPosudek vedoucího práce226,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krauskopfova_Tereza_o.pdfPosudek oponenta práce363,43 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krauskopfovaob.pdfPrůběh obhajoby práce37,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47462

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.