Název: Astronomická výuka
Další názvy: Education in astronomy
Autoři: Kéhar, Ota
Randa, Miroslav
Citace zdrojového dokumentu: KÉHAR, O. (ed.) Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo... Kašperské hory 2016, s. 60-73.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/47616
https://kof.zcu.cz/ak/astro/2016/sbor/Astronomie2016_sbornik.pdf
ISBN: 978-80-261-0796-5
Klíčová slova: astronomická výuka;astronomické znalosti;studenti
Klíčová slova v dalším jazyce: education in astronomy;astronomical knowledge;students
Abstrakt: Příspěvek je koncipován jako úvod k panelové diskuzi věnované astronomické výuce. Podíváme se na některé elementární pojmy z astronomie a ukážeme si, že jsou na tom studenti univerzity se svými astronomickými znalosti dost bídně. Seznámíme se a později můžeme diskutovat s možnými východisky z tohoto nepříznivého stavu. Budeme se zabývat otázkou zavedení samostatného předmětu Astronomie. Přinesl by právě tento směr požadovaný výsledek? Patří vůbec astronomie do školní výuky? Jakým způsobem zakomponovat astronomii do výuky? Co očekáváme od výuky astronomie na školách? Jaké jsou cíle astronomického vzdělávání? Co by měl žák základní školy poznat a umět vysvětlit? Neměli bychom si nejdříve odpovědět na tyto fundamentální otázky a pak se zaměřit na obsah astronomické výuky? Stále častěji slýcháme, že znalosti nejsou důležité, že mnohem důležitější je schopnost najít. Je to ovšem velmi nebezpečný názor, protože neznalost nelze nahradit vyhledáváním. Tvořit můžeme pouze v případě, že máme na čem stavět, co modifikovat. Proto právě citát od J. A. Komenského jako ústřední motto konference, aneb čeho kdo nezná, po tom nedychtí.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper was prepared as an introduction to the discussion about Education in astronomy. First part shows unfavorable results from questionnaire survey of university students about their fundamental knowledge from astronomy. Possible ways what to do with this situation will be discussed. Is it introducing an individual subject of Astronomy? Does astronomy belong to school education? How to incorporate astronomy into education? What to expect from teaching astronomy at schools? What are the aims of astronomical education? What should the primary school pupil know? Firstly, we should answer these fundamental questions and then focus on the content of astronomical knowledge on each level of education? We are increasingly hearing that knowledge is not important, the more important is the ability to find. But it is a very dangerous view, because ignorance cannot be replaced by searching. We can form if we have what to build on what to modify. That is why the quotation from J. A. Komensky as the central motto of the conference: “One does not desire what one does not know” (Ignoti nulla cupido).
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (KMT)
Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo...
Astronomické vzdělávání a popularizace astronomie: aneb v Plzni to vše začalo...

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
tiraz.pdfPlný text318,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Astronomie2016_sbornik-60-73.pdfPlný text367,22 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47616

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.