Název: Ochranné prvky platidel a padělání peněz
Další názvy: Protective elements on means of payments and money counterfeiting
Autoři: Vargová, Aneta
Vedoucí práce/školitel: Šturcová Jana, Ing. Ph.D.
Oponent: Pokorný Jan, Ing. Mgr.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48076
Klíčová slova: peníze;oběživo;mince;bankovky;ochranné prvky;eurobankovky;koruna česká;padělky;padělání
Klíčová slova v dalším jazyce: money;currency;coins;banknotes;protective elements;euro banknotes;czech crown;counterfeits;counterfeiting
Abstrakt: Bakalářská práce "Ochranné prvky platidel a padělání peněz" se zabývá ochrannými prvky a paděláním. Hlavním cílem bakalářské práce je přiblížit ochranné prvky českých bankovek a eurobankovek a samotné padělání peněz. Práce je rozdělena teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána historie peněz, peníze a jejich funkce. Detailně jsou představeny jednotlivé ochranné prvky, stupně padělků, ale i techniky padělání. Praktická část je zaměřena na statistická data, která jsou nadále přehledně zpracována do tabulek a grafů, ze kterých lze vyčíst např. počty zadržených padělků na našem území. V závěru práce je popsáno padělání v praxi, kde jsou případy padělání z minulosti, ale i ze současnosti.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis "Protective elements of currency and counterfeiting" deals with protective elements and counterfeiting. The main aim of the bachelor thesis is to present the protective elements of Czech banknotes and euro banknotes and the counterfeiting itself. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part describes the history of money, money and its functions. The individual protective elements, the degrees of counterfeiting and the techniques of counterfeiting are presented in detail. The practical part focuses on statistical data, which are still clearly processed in tables and graphs, from which it is possible to read, for example, the number of seized counterfeits on our territory. The thesis concludes with a description of counterfeiting in practice, with stories of counterfeiting from the past as well as from the present.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Vargova.pdfPlný text práce1,52 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Vargova_VP.pdfPosudek vedoucího práce236,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_Vargova_OP.pdfPosudek oponenta práce129,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce31,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48076

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.