Název: Zkušenosti začínajících učitelů s reflexí a vedením výuky na Přešticku a Domažlicku.
Další názvy: Experience of beggining teachers with reflection and guiding principles of teaching in Přeštice and Domažlice regions.
Autoři: Radová, Ivana
Vedoucí práce/školitel: Soukupová Pavla, Mgr. Ph.D.
Oponent: Nováková Daniela, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48299
Klíčová slova: začínající učitel;reflexe;sebereflexe;reflektivní pedagogické deníky;metody reflexe;reflexe výuky;metodika 3a;vedení výuky;problémy začínajících učitelů
Klíčová slova v dalším jazyce: beggining teacher;reflection;selfreflection;teacher's reflective diaries;methods of reflection;reflection of teaching;methodology 3a;guididance of teaching;problems of beggining teachers
Abstrakt: Tato diplomová práce na téma Zkušenosti začínajících učitelů s reflexí a vedením výuky na Přešticku a Domažlicku se zabývá problematikou a zkušenostmi začínajících učitelů po vstupu do praxe. S oporou o analýzu reflektivních deníků, provedených polostrukturovaných rozhovorů a pozorováním bylo cílem této práce zjistit, jaké jsou počáteční a nejčastější problémy začínajících učitelů po vstupu do praxe a jaké jsou jejich zkušenosti s reflexí po vstupu do praxe. V teoretické části jsou ve třech kapitolách vysvětleny základní pojmy definující začínajícího učitele, fáze vývoje profese učitele, šok z reality, uvádění začínajících učitelů, profesní příprava učitelů a s ní spojené problémy. Vymezení učitele jako reflektivního praktika a definice pojmu reflexe a sebereflexe. Teoretická část se v poslední části zabývá problémy začínajících učitelů. Praktická část se na základě analýzy reflektivních deníků, provedených rozhovorů a pozorování zabývá zjištěním nejčastějších problémů a zkušenostmi s reflexí začínajících učitelů, zjištěním prostředků pomáhajících začínajícím učitelům k jednoduššímu vstupu do učitelské profese a zjištěním metod reflexe a sebereflexe, které využívají začínající učitelé.
Abstrakt v dalším jazyce: My diploma thesis named Experience of beggining teachers with reflection and guiding principles of teaching in Přeštice and Domažlice regions is focusing on the problems and experience of starting teachers as soon as they start working. The main goal of my research based on the analysis of the reflective diaries, semi-structured interviews and observation was to determine the initial and most common obstacles of the beginning teachers while entering the practice and what is their experience with that. In the three chapters of the theoretical part, there are basic concepts considering beginning teachers defined. I delineated the stages of development of the teaching profession, the shock from reality, the introduction of beginning teachers, their preparation, and related problems. I have focused on the definition of the reflective practitioner and the concept of reflection and self-reflection itself. The last part is dedicated to the topic of problems of the beginning teachers. Based on the analysis of reflective diaries, interviews, and observations, the practical part focuses on identifying the most common problems and experiences pursuant to beginning teachers' reflection, finding tools to help them to enter the teaching profession, and finding out methods of reflection and self-reflection used by beginning teachers.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Ivana Radova.pdfPlný text práce2,12 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_ved_Ivana Radova_U1S_2022.docPosudek vedoucího práce45 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
Radova OP.pdfPosudek oponenta práce187,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Radova O.pdfPrůběh obhajoby práce6,72 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48299

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.