Název: Galicismy z oblasti gastronomie v současné češtině
Autoři: Kollarčíková, Jana
Vedoucí práce/školitel: Mudrochová Radka, Mgr. et Mgr. Ph.D.
Oponent: Fenclová Marie, Doc. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48357
Klíčová slova: přejímky - francouzské přejímky - galicismy - lexikální přejímky - adaptace přejímek - gastronomie - didaktika - korpusová lingvistika - komparativní lingvistika
Klíčová slova v dalším jazyce: loanwords - french loanwords - gallicisms - lexical borrowing - adaptation of loanwords - gastronomy - didactics - corpus linguistics - comparative linguistics
Abstrakt: Diplomová práce se zaměřuje na francouzské přejímky z oblasti gastronomie v současném českém lexiku. Práce se zprvu zaobírá tematikou přejímání cizích slov obecně. Poté konkrétněji charakterizuje galicismy, které byly přejaty do českého jazyka v průběhu historie, a nakonec vymezuje přejímky z oblasti gastronomie. Vybraný a definovaný korpus přejatých slov je následně podroben hlubší lingvistické analýze. Zejména bude zkoumána a hodnocena povaha galicismů z pohledu morfologického a fonetického, tedy především jejich adaptace a integrace v českém jazyce. Pozornost bude také ale zaměřena na jejich četnost a frekvenci užití, případně znalost a používání ze strany rodilých mluvčí. Hlavním cílem práce je ilustrovat postavení francouzského lexika z oblasti gastronomie v současné češtině a jeho formy integrace.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis focuses on French loanwords from the field of gastronomy in contemporary Czech lexis. The thesis first deals with the topic of foreign word adoption in general. It then characterizes more specifically the gallicisms that have been adopted into the Czech language throughout history, and finally defines adoptions from the field of gastronomy. The selected and defined corpus of adopted words is then subjected to a deeper linguistic analysis. In particular, the nature of gallicisms will be examined and evaluated from the morphological and phonetic point of view, i.e. especially their adaptation and integration in the Czech language. However, attention will also be devoted to their frequency of use, or native speakers and their knowledge and use of certain gallicisms. The main aim of the thesis is to illustrate the position of French lexis in the field of gastronomy in contemporary Czech and its forms of integration.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KRO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Kollarcikova.pdfPlný text práce2,24 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kollarcikova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce509,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kollarcikova - oponent.pdfPosudek oponenta práce604,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kollarcikova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce282,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48357

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.