Název: Sídelní a bytové preference středoškolské mládeže
Další názvy: Residential and housing preferences of secondary school youth
Autoři: Šebková, Lenka
Vedoucí práce/školitel: Ježek Jiří, Doc. RNDr. Ph.D.
Oponent: Matušková Alena, Doc. PaedDr. CSc.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48761
Klíčová slova: sídelní a bytové preference;percepce prostoru;bydlení;mládež;karlovarský kraj;praha
Klíčová slova v dalším jazyce: residential and housing preferences;perception of space;housing;youth;karlovy vary region;prague
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá tématem sídelních a bytových preferencí středoškolské mládeže. Práce se zaměřuje na studenty vybraných gymnázií z Karlovarského kraje a Prahy. Cílem práce je analyzovat jejich sídelní a bytové preference a identifikovat faktory, které jejich preference ovlivňují. Součástí práce je navrhnutí opatření, jak motivovat mladé lidi, aby neodcházeli z venkova do velkých měst a metropolitních regionů a jak motivovat absolventy středních a vysokých škol z Karlovarského kraje, aby kraj neopouštěli. Výsledky práce potvrzují nárůst orientace na ekonomické faktory, s čímž souvisí zvyšující preference velkoměst a Pražského regionu u mladých lidí. Jako nejdůležitější faktory při výběru bydlení se ukázaly životní náklady, bezpečí v místě bydliště, malebnost a upravenost, dobrá dopravní dostupnost a občanská vybavenost. Nejatraktivnějším typem bydlení je vlastnictví rodinného domu.
Abstrakt v dalším jazyce: The Master's thesis deals with the topic of residential and housing preferences of secondary school youth. The thesis focuses on students of selected secondary schools from the Karlovy Vary Region and Prague. The aim of the thesis is to analyse their residential and housing preferences and to identify the factors that influence their preferences. Part of the work is to propose measures to motivate young people not to leave the countryside for big cities and metropolitan regions and to motivate graduates of secondary schools and universities from the Karlovy Vary Region not to leave the region. The results of the work confirm the increase in orientation towards economic factors, which is related to the increasing preference of young people for big cities and the Prague region. Cost of living, safety in the place of residence, picturesqueness and neatness, good transport accessibility and amenities emerged as the most important factors in the choice of housing. The most attractive type of housing is owning a family home.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KGE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Sebkova Sidelni a bytove preference stredoskolske mladeze.pdfPlný text práce1,95 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP Sebkova VP.pdfPosudek vedoucího práce120,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP Sebkova OP.pdfPosudek oponenta práce233,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce30,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48761

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.