Název: Dvořákova opera Jakobín na plzeňském jevišti
Další názvy: Dvořák´s opera Jakobín on the Pilsen stage
Autoři: Pflegerová, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Feiferlíková Romana, Mgr. et Mgr. Ph.D.
Oponent: Vičar Jan, Prof. PhDr. MgA. CSc.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/49211
Klíčová slova: antonín dvořák;jakobín;opera;hudba;divadlo j. k. tyla v plzni
Klíčová slova v dalším jazyce: antonín dvořák;jakobín;opera;music;j. k. tyl theatre in pilsen
Abstrakt: Antonín Dvořák je právem považován za jednoho z největších českých hudebních skladatelů. Po letmém nahlédnutí do jeho života si práce všímá jeho kontaktů s hudební Plzní, hlavním tématem je ale jeho opera Jakobín, a to především ve vztahu k plzeňskému divadlu. Dvořákův Jakobín patří k nejčastěji inscenovaným našim národním operám na českých operních jevištích. Také v Plzni se tato opera dočkala prozatím třinácti nastudování mezi lety 1907 až 2010, kdy proběhla zatím poslední plzeňská premiéra Jakobína. Realizaci jednotlivých nastudování na plzeňské scéně se chce věnovat tato práce, která si vytkla za cíl přinést maximální možné množství dochovaných informací, na jejichž základě lze sestavit nejen inscenátorské týmy a obsazení rolí, přinést i informace k výkonům umělců a orchestru, ale dovolí-li to podklady, i k scénickému provedení. Velké množství nalezených materiálů přináší příloha bakalářské práce, včetně objevených scénických a kostýmních návrhů a fotografií z představení.
Abstrakt v dalším jazyce: Antonín Dvořák is rightly considered to be one of the greatest Czech composers. After a glimpse into his life, the work notices his contacts with Pilsen and its musical background. The main theme is his opera called in Czech "Jakobín" especially in relation to the Pilsen theater. Dvořák's Jakobín is one of our most staged national operas on Czech opera stages. In Pilsen as well - as this opera has so far received thirteen productions between the years of 1907 and 2010, its last Pilsen premiere. This bachelor work aims to bring the maximum possible amount of preserved information, on the basis of which it is possible to assemble not only production teams and cast roles, but also to provide information on the performances of artists and orchestra and, if historical documents allow, also for the stage design. A large amount of found materials is provided in the appendix to this work, including discovered scenic and costume designs and photos from the show.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHK)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Katerina Pflegerova_Dvorakova opera Jakobin na plzenskem jevisti BP 2022.pdfPlný text práce30,7 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pflegerova_hodnoceni_BP_Fei_2022.pdfPosudek vedoucího práce208,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pflegerova_BP_oponent_Vic_2022.pdfPosudek oponenta práce180,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pf.pdfPrůběh obhajoby práce45,06 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49211

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.