Název: Postoje sociálních pracovníků k odlišnosti příbuzenských a nepříbuzenských pěstounů
Další názvy: Social Workers’ Attitudes to Differences between Foster Parents and Kinship Carers
Autoři: Tovaryšová, Karolína
Řezáč, Karel
Citace zdrojového dokumentu: TOVARYŠOVÁ, K. ŘEZÁČ, K. Postoje sociálních pracovníků k odlišnosti příbuzenských a nepříbuzenských pěstounů. Sociální práce (Sociálna práca), 2022, roč. 22, č. 3, s. 40-58. ISSN: 1213-6204
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Czech Association of Educators in Social Work
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85134747732
http://hdl.handle.net/11025/49617
ISSN: 1213-6204
Klíčová slova: pěstounská péče;pěstouni;příbuzenská péče;ohrožené dítě;sociální pracovník;postoje
Klíčová slova v dalším jazyce: foster care;foster parents;kinship carers;endangered children;social worker;attitudes
Abstrakt: CÍLE: Cílem práce je zjistit jaké jsou postoje sociálních pracovníků pracujících v systému náhradní rodinné péče k odlišnostem příbuzenské a nepříbuzenské pěstounské péče. TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Text vychází z teoretických východisek formulovaných na základě současné legislativy sociálně-právní ochrany dětí a dosavadních empirických a teoretických poznatků o systému náhradní péče o děti, včetně detailního zaměření na aspekt příbuzenství. Dále jsou v textu vymezeny také pojmy sociální pracovník a postoj. METODY: Výzkum byl realizován prostřednictvím kvalitativní výzkumné strategie, za využití přístupu kombinujícího zakotvenou teorii a analytickou indukci. VÝSLEDKY: Výsledkem výzkumu je formulace postojů výzkumného souboru sociálních pracovníků zdůrazňující potřebu změny stávajícího systému náhradní rodinné péče, který nevhodným způsobem reflektuje odlišnosti příbuzenské a nepříbuzenské pěstounské péče. Dále bylo identifikováno ambivalentní emoční prožívání a názory na existující odlišnosti a konkrétní označení výhod a nevýhod příbuzenské pěstounské péče. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Závěry upozorňují na potřebnost změny stávajícího systému a praxe sociálních pracovníků náhradní rodinné péče a nabízejí potenciální východiska pro inspiraci k tomu, jakým způsobem tuto změnu realizovat.
Abstrakt v dalším jazyce: OBJECTIVES: The thesis aims to find out the attitudes of social workers in the substitute care system to the differences between foster parents and kinship carers. THEORETICAL BASE: The theoretical base is perceived from current legislative, empiric, and theoretical knowledge of the substitute care system, including detailed information about kinship in foster care. The theoretical background also consists of a definition of the terms social worker and attitude. METHODS: The research was conducted through a qualitative research strategy, using a combination of grounded theory and analytical induction. OUTCOMES: The findings point out that research respondents’ attitudes include the need to change the current substitute care system, which doesn’t reflect differences between foster parents and kinship carers. The findings also provide information about ambivalent emotional perceptions and opinions of the differences. SOCIAL WORK IMPLICATIONS: The conclusions draw attention to the need to change the current system and social workers’ practice in substitute care, as well as offer potential starting points for inspiration on implementing this change.
Práva: Plný text není přístupný.
© Czech Association of Educators in Social Work.
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KSS)
OBD



Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49617

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD