Název: Vliv náboženství na veřejné dění: vnímání generace Z
Další názvy: The Influence of Religion on Public Affairs: The Perception of Generation Z
Autoři: Vimrová, Šárka
Vedoucí práce/školitel: Váně Jan, Prof. PhDr. Ph.D.
Oponent: Hásová Veronika, Mgr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/51980
Klíčová slova: veřejné dění;náboženství;generace z;česká republika;angažovanost;aktivismus
Klíčová slova v dalším jazyce: public events;religion;generation z;czech republic;involvement;activism
Abstrakt: Ve své bakalářské práci zkoumám, jaký vliv má náboženství na české veřejné dění. Konkrétně se zaměřuji na generaci Z. To, jaký vliv má náboženství generace Z na veřejné dění, porovnávám skrze angažovanost. Uskutečnila jsem celkem šest rozhovorů, tři s angažovanými věřícími a tři s angažovanými nevěřícími. Výpovědi jsem pak mezi sebou porovnala, hledala jsem rozdíly, které by mohly mít kořeny právě ve víře respondentů. Soustředila jsem se na to, jaký význam pro ně má angažovanost, jaké jsou jejich motivace, jaké vnímají dopady své angažovanosti, jak jejich okolí reaguje na jejich zapojení, a v případě angažovaných věřících, jak se jejich víra prolíná s jejich angažovaností. Z výzkumu vyplývá, že víra se je hlavně pojítkem a zprostředkovatelem příležitostí, a faktorem přístupu k angažovanosti. Vliv náboženství generace Z má jistý vliv na veřejné dění, protože jejich motivaci k angažovanosti vyplývají mimo jiné z křesťanských hodnot a socializace a výchovy k angažovanosti, zapojení a pomoci druhým. Částečný vliv má na oblasti angažovanosti, avšak zde mají hlavní rozhodovací moc osobní zájmy.
Abstrakt v dalším jazyce: In my bachelor's thesis, I examine the influence of religion on Czech public affairs. I specifically focus on Generation Z. I compare the influence of Generation Z's religion on public events through involvement. I conducted a total of six interviews, three with committed believers and three with committed non-believers. I then compared the statements, looking for differences that could be rooted in the relion of the respondents. I focused on what involvement means to them, what their motivations are, how they perceive the effects of their involvement, how their environment reacts to their involvement, and in the case of committed believers, how their faith intertwines with their involvement. The research shows that self-belief is mainly a link and mediator of opportunities, and a factor in the approach to involvement. The influence of Gen Z's religion has a certain effect on public affairs, as their motivations for involvement stem from, among other things, Christian values and socialization and education to engage, involve and help others. It has a partial influence on the areas of engagement, but here, personal interests have the main decision-making power.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Vimrova_Vliv nabozenstvi na verejne deni - Vnimani generace Z.pdfPlný text práce761,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vimrova - JV.pdfPosudek vedoucího práce346,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
VIMROVA_formular-k-hodnoceni-bakalarske-prace-posudek-oponenta.pdfPosudek oponenta práce226,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
VIMROVA.PDFPrůběh obhajoby práce49,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51980

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.