Název: Proměna složení dozorčí rady akciové společnosti
Další názvy: The composition transformation of supervisory board of a joint-stock company
Autoři: Jelínek, Jiří
Vedoucí práce/školitel: Raban Přemysl, Prof. JUDr. CSc.
Oponent: Tloušťová Pavla, JUDr. Ph.D., MBA
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52228
Klíčová slova: akciová společnost;dozorčí rada;kodeterminace;vysílací právo;volby;zaměstnanci;akcionář;představenstvo
Klíčová slova v dalším jazyce: joint-stock company;supervisory board;codetermination;appointment right;election;employees;stockholder;board of directors
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá proměnou právní úpravy složení dozorčí rady akciové společnosti. Pro lepší souvislost je v úvodních kapitolách stručná charakteristika akciové společnosti a její vnitřní struktury. Současně je také vymezen pojem dozorčí rada akciové společnosti, stručný popis její historie a její současné zakotvení v rámci právního řádu České republiky. Navazující kapitoly se již zabývají samotným složením dozorčí rady akciové společnosti v rámci zák. č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku a zák. č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) včetně jejich jednotlivých novelizací týkající se dané problematiky. Charakterizován je převážně složitý vývoj právní úpravy v určitých dobových etapách, společně s názory expertů a odborné veřejnosti na danou problematiku.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the legislative transformation of the composition of the supervisory board of a joint-stock company. For better context, the introductory chapters provide a brief description of the joint-stock company and its internal structure. At the same time, the concept of the supervisory board of a joint-stock company is also defined, a brief description of its history and its current anchoring within the legal system of the Czech Republic. Subsequent chapters deal with the composition of the supervisory board of a joint-stock company according to Act No. 513/1991 Coll., the Commercial Code and Act No. 90/2012 Coll., Business corporations Act, including their individual amendments concerning the issue. The complex development of the legislation in certain periods of time is characterised, together with the opinions of experts and the professional public on the issue.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KOP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova_prace_Jiri_Jelinek.pdfPlný text práce1,79 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jelinek-2.pdfPosudek oponenta práce917,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jelinek Jiri.pdfPrůběh obhajoby práce241,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jelinek-1.pdfPosudek vedoucího práce369,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52228

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.