Název: Bossing v ošetřovatelství
Další názvy: Vertical violence in the nursing profession
Autoři: Winnová, Aneta
Vaňková, Milena
Citace zdrojového dokumentu: SIMBARTL, Petr, RATISLAVOVÁ, Kateřina ed. 8. studentská vědecká konference Katedry ošetřovatelství a porodní asistence, 24. listopadu 2022, Plzeň. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2022, s. 4-13.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: conferenceObject
konferenční příspěvek
URI: http://hdl.handle.net/11025/52957
ISBN: 978-80-261-1112-2
Klíčová slova: vertikální násilí;ošetřovatelství;syndrom včelí královny;šikana;všeobecná sestra;intenzivní péče
Klíčová slova v dalším jazyce: bossing;bullying;queen bee syndrome;nurse;nursing;intensive care
Abstrakt: Téma bossing v ošetřovatelství je v současné době intenzivně diskutovaným tématem zahraničních studií. Do české literatury tato problematika začíná teprve pronikat, existuje minimum studií zabývající se problematikou šikany, ve které je iniciátorem vedoucí pracovník. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se zabývá definicí základních pojmů, v dalších kapitolách jsou uvedeny příčiny vzniku bossingu, jeho formy a důsledky a je zde zmíněn i legislativní rámec dané problematiky. Stěžejními kapitolami jsou bossing v ošetřovatelství a syndrom včelí královny. Empirická část bude formulována jako kvalitativní výzkum a zmapuje zkušenosti všeobecných sester s bossingem. Sběr dat bude probíhat formou polostrukturovaných rozhovorů. Osloveny budou všeobecné sestry pracující v nemocnici.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of vertical violence in nursing is currently intensively discussed in foreign studies. Nevertheless, in the Czech literature, we can only find the first few references, and there are a minimum of studies dealing with the issue of bullying in which the initiator is a senior employee. This diploma thesis consists of two parts. The theoretical part defines the basic terms, subsequently the causes of bossing, its forms and consequences are presented in the following chapters. We also included the legislative framework of this issue here. Bullying in nursing and queen bee syndrome represent the critical chapters of this thesis. In the empirical part, we will perform qualitative research. We aim to map the experiences of general nurses with bossing. Data will be collected using the form of semi-structured interviews addressing mainly general nurses working in the hospitals.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:8. studentská vědecká konference Katedry ošetřovatelství a porodní asistence
8. studentská vědecká konference Katedry ošetřovatelství a porodní asistence

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
fzs-sbornik2022-4-13.pdfPlný text240,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
fzs-sbornik2022-uvod+tiraz.pdfPlný text426,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52957

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.