Název: Antibakteriální aktivita přírodních polyfenolů
Další názvy: Antibacterial activity of natural polyphenoles
Autoři: Zimanová, Kamila
Vedoucí práce/školitel: Vlach Pavel, RNDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53450
Klíčová slova: polyfenoly;antibakteriální aktivita;minimální inhibiční koncentrace;diluční metoda;metoda liquid-liquid;réva vinná;čajovník čínský;bakterie.
Klíčová slova v dalším jazyce: polyphenols;antibacterial activity;minimal inhibitory concentration;dilution method;liquid-liquid method;grapevine;chinese tea plant;bacteria.
Abstrakt: Tato bakalářská práce na téma antibakteriální aktivita přírodních polyfenolů se zabývá studiem účinnosti polyfenolů v boji proti různým bakteriím. V teoretické části je nejdříve definována antibakteriální aktivita, dále jednotlivé skupiny polyfenolů, a nakonec jsou charakterizovány použité přírodní zdroje a bakterie. V metodice je popsána extrakce polyfenolů metodou liquid-liquid z přírodních zdrojů a dále diluční metoda, díky níž je stanovena minimální inhibiční koncentrace polyfenolů. Výsledky jsou statisticky vyhodnoceny a následně porovnány s předchozími studiemi.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis on the antibacterial activity of natural polyphenols deals with the study of the effectiveness of various polyphenols in the fight against bacteria. The theoretical part, the antibacterial activity is first defined, then the individual groups of polyphenols, and finally the natural sources and bacteria used are characterized. The methodology describes the extraction of polyphenols by liquid-liquid method from natural sources and further the dilution method, thanks to which the minimal inhibitory concentration of polyphenols is determined. The results are statistically evaluated and then compared with previous studies.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP- Kamila Zimanova final.pdfPlný text práce1,34 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zimanova_OPONENT.pdfPosudek oponenta práce1,65 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zimanova_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce742,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Zimanova_VEDOUCI.pdfPosudek vedoucího práce1,8 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53450

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.