Název: Prožívání bolesti během fyziologického porodu
Další názvy: Experiencing pain during physiological childbirth
Autoři: Hachová, Klára
Vedoucí práce/školitel: Vošahlíková Kateřina, Mgr.
Oponent: Ratislavová Kateřina, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53931
Klíčová slova: fyziologický porod;porodní bolest;porodní analgezie;farmakologické metody;nefarmakologické metody
Klíčová slova v dalším jazyce: physiological childbirth;labour pain;labour analgesia;pharmacological methods;non-pharmacological methods
Abstrakt: Bakalářská práce poukazuje na prožitek porodních bolestí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán fyziologický porod, psychologie porodu, fyziologie porodní bolesti a tlumení porodních bolestí. Tato část je zpracována na základě informací z odborné literatury a odborných internetových článků. Praktická část se zaměřuje na prožitek z bolesti fyziologického porodu a vliv metod tlumení bolesti včetně porodnické analgezie. Tato část obsahuje vyhodnocení výzkumného šetření. Výsledky byly získávány pomocí dvou strukturovaných rozhovorů se dvěma rodičkami, které se dobrovolně a ochotně zúčastnily výzkumu. Výsledkem práce je porovnání prvorodičky s vícerodičkou, jejich zážitků a zkušeností z porodu a jejich bolesti.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis points to the experience of birth pains. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part describes the physiological birth, the psychology of childbirth, the relief of labour pain and the management of labour pain. This part is based on information from the literature and professional internet articles. The practical part focuses on the pain experience of physiological childbirth and the impact of pain control methods including obstetric analgesia. This part includes an evaluation of the research investigation. The results were collected through two structured interviews with two mothers who voluntarily and willingly participated in the research. The result of the work is a comparison between first-time mothers and multiples, their experiences of childbirth and their pain.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Hachova_Klara_PAS_BP.pdfPlný text práce703,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hachova_PO.pdfPosudek oponenta práce324,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hachova_PV.pdfPosudek vedoucího práce346,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hachova_H.pdfPrůběh obhajoby práce108,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53931

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.