Title: Názory učitelů a studentů na učebnice fyziky
Authors: Fürstová, Tereza
Citation: KÉHAR, O. (ed.) Moderní trendy v přípravě učitelů fyziky 10: Jak se za 20 let změnila výuka fyziky?, Srní 2023, s. 71-74.
Issue Date: 2023
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://kof.zcu.cz/ak/trendy/10/sbor/ModerniTrendy10_sbornik.pdf
http://hdl.handle.net/11025/54312
ISBN: 978-80-261-1159-7
Keywords: přírodovědné učebnice;hodnocení;učitel;žák
Keywords in different language: science textbooks;evaluation;teacher;pupil
Abstract: Příspěvek se zabývá získáváním zpětné vazby od žáků a učitelů k přírodovědným učebnicím. Byla provedena rešerše literatury s cílem najít odpovědi na dvě otázky: Jak se získávají názory učitelů a žáků na přírodovědné učebnice? A jak by měla vypadat dobrá přírodovědná učebnice? Při rešerši bylo zjištěno, jaké jsou nejčastěji používané metody k získávání názorů učitelů a žáků na učebnice a bylo nalezeno několik nástrojů pro analýzu učebnic. Informace získané při rešerše využijeme k vytvoření vlastního nástroje pro získání zpětné vazby na novou středoškolskou učebnici fyziky, která vzniká na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
Abstract in different language: The contribution focuses on obtaining feedback from students and teachers on science textbooks. A literature search was conducted to answer two questions: How are teachers' and pupils' views on science textbooks obtained? And what should a good science textbook look like? The search determined the most common methods used to obtain teachers' and students' opinions on textbooks and found several tools for textbook analysis. We will use the information obtained during the literature search to create our own tool for getting feedback on a new high school physics textbook, which is being developed, at the Faculty of Mathematics and Physics at Charles University in Prague.
Rights: © Západočeská univerzita v Plzni, autoři
Appears in Collections:Moderní trendy v přípravě učitelů fyziky 10
Moderní trendy v přípravě učitelů fyziky 10

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ModerniTrendy10_sbornik_uvod+tiraz.pdfPlný text1,03 MBAdobe PDFView/Open
ModerniTrendy10_sbornik-71-74.pdfPlný text513,21 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/54312

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.