Název: Magnetism of strangeness: Silenced histories of landscapes
Další názvy: Magnetismus podivnosti: Zamlčované dějiny krajin
Autoři: Sosna, Daniel
Citace zdrojového dokumentu: SOSNA, D. Magnetism of strangeness: Silenced histories of landscapes. History and Anthropology, 2023, roč. 34, č. 3, s. 390-408. ISSN: 0275-7206
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Routledge
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85108862451
http://hdl.handle.net/11025/54744
ISSN: 0275-7206
Klíčová slova: nepřítomnost;klasifikace;likvidace;vojenský odpad;suť
Klíčová slova v dalším jazyce: absence;classification;disposal;military waste;rubble
Abstrakt: Proč se některé části krajiny stávají místy pro ukládání odpadu? Na tuto jednoduchou otázku se zdá být snadné odpovědět vzhledem k existenci sofistikovaných nástrojů pro formální modelování řady environmentálních, ekonomických, sociálních a politických proměnných, které mají minimalizovat rizika, náklady a nerovnosti. Existují však subtilnější faktory, které utvářejí ukládání odpadu a jeho zápis do krajiny. Na příkladech dvou českých skládek a na základě svého etnografického výzkumu odpadových krajin zkoumám, jak se historie, ekonomické zájmy, sociální praktiky, události, materiální neurčitosti a vícedruhová setkání podílely na proměně těchto míst v lokality "podivnosti". Pomocí metafory magnetismu zaměřuji naši pozornost na schopnost podivných entit, jako jsou odpadky, sutiny, vojenský odpad, mrtvá těla, zvířecí farmy a střelnice, vzájemně se přitahovat v časoprostorovém kontinuu. Tvrdím, že podivnost se drží na místech a má tendenci se udržovat prostřednictvím řady "magnetických" vztahů v průběhu času. Tento magnetismus pramení z lidského sklonu klasifikovat a disponovat entitami, jejichž otevřenost je nebezpečná a musí být kontrolována prostřednictvím umístění. Zatímco tento proces umisťování je často představován jako řízení nepřítomnosti, poukazuji na dialektický vztah k opačné kategorii přítomnosti jako na kritický zdroj magnetismu. Řízení odpadu se tak stává představou jako součást obecnějšího sociálního procesu, který udržuje smysluplnost světa.
Abstrakt v dalším jazyce: Why do certain parts of landscape become places for waste disposal? This simple question seems to be easy to answer given the existence of sophisticated tools for formal modelling of a range of environmental, economic, social, and political variables which are supposed to minimize risk, cost, and disequity. There are, however, more subtle factors that shape waste disposal and its inscription in landscape. Using examples of two Czech landfills and drawing upon my ethnographic research of wastescapes, I examine how history, economic interests, social practices, events, material indeterminacies, and multispecies encounters took part in the transformation of these places into loci of ‘strangeness’. Using a metaphor of magnetism I refocus our attention to a capacity of strange entities such as garbage, rubble, military waste, dead bodies, animal farms, and shooting ranges to attract each other along a spatiotemporal continuum. I argue that strangeness sticks to places and tends to perpetuate itself through a series of ‘magnetic’ relations over time. This magnetism stems from the human propensity to classify and dispose of entities whose open-endedness is dangerous and must be controlled through placement. While this process of placement is often imagined as a management of absence, I point to a dialectical relationship to the opposite category of presence as a critical source of magnetism. Waste management, then, becomes envisioned as part of a more general social process that keeps the world meaningful.
Práva: © Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group.
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KSS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Magnetism of strangeness Silenced histories of landscapes.pdf2,7 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54744

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD