Název: Minulost, přítomnost a perspektivy Ústavního soudu
Další názvy: Past, future and prospects of the Constitutional court
Autoři: Churcev, Vladimír
Vedoucí práce/školitel: Formánková, Vlasta
Oponent: Balík, Stanislav
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/15051
Klíčová slova: Ústavní soud České republiky;judikatura;první dekáda;druhá dekáda;soudce;perspektivy
Klíčová slova v dalším jazyce: Constitutional courf of Czech republic;jurisprudence;first decade;second decade;judge;future
Abstrakt: Diplomová práce je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola je úvodem do problematiky. Druhá kapitola pojednává o vzniku ústavního soudnictví a dále se věnuje krátké komparaci ústavních soudů Maďarska, Polska a Slovinska. V následující kapitole je přiblížen český Ústavní soud, jeho vývoj, významné osobnosti, které zde působily a právní úprava. Po těchto kapitolách následují dvě stěžejní kapitoly, kde dochází k rozboru významných judikátů z obou dekád a jejich zhodnocení. Součástí těchto dvou kapitol jsou medailónky soudců zpravodajů vybraných nálezů. Šestá kapitola se věnuje kritice, která byla adresována Ústavnímu soudu, pokouší se nabídnout řešení některých nedostatků a zabývá se perspektivou Ústavního soudu do jeho "třetí dekády". Následuje závěr, kde dochází ke zhodnocení problematiky.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis is divided into seven chapters. First of those is an introduction. Second chapter deals with the origins of constitutional justice and comparison of constitutional courts of Hungary, Slovenia and Poland. In the next chapter the Constitutional court of Czech Republic is analyzed,its origins and development, some of the judges, who were a part of the development of Constitutional court through its history and at the end of this chapter the legal regulations are mentioned. After these, two crucial chapters follow where the jurisprudence of first and second decade of Constitutional court of Czech republic are analyzed. Another component of these chapters are biogpraphies of judges-rapporteurs of the chosen cases. Last part of the thesis deals with criticizm of this institution and its possible future.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Minulost, pritomnost a perspektivy Ustavniho soudu.pdfPlný text práce1,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Formankova.pdfPosudek vedoucího práce619,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Balik-opon.posudek.pdfPosudek oponenta práce419,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce349,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/15051

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.