Název: Finanční gramotnost v České republice a komparace přístupů k finančnímu vzdělávání ve vybraných zemích
Další názvy: Financial literacy in the Czech Republic and comparison of approaches to financial education in selected countries
Autoři: Topičová, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Krechovská, Michaela
Oponent: Malotin, Jan
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/18293
Klíčová slova: finanční gramotnost;vzdělávání;finanční produkty a služby
Klíčová slova v dalším jazyce: financial literacy;education;financial products and services
Abstrakt: Předložená diplomová práce je zaměřena na finanční gramotnost a finanční vzdělávání v České a Slovenské republice. Nejprve je teoreticky vymezen pojem finanční gramotnost, včetně jeho základních složek. Poté jsou analyzovány aktivity OECD podporující vzdělávání v oblasti financí. Dále jsou rozebrány základní předpoklady, východiska a principy finančního vzdělávání, ze kterých vycházejí standardy finančního vzdělávání pro základní a střední školy v České i Slovenské republice, jež jsou v práci analyzovány. Praktická část se zaměřuje na hodnocení úrovně finanční gramotnosti pomocí dotazníkových šetření a na komparaci přístupů k finančnímu vzdělávání v České a Slovenské republice. Na závěr je provedeno zhodnocení úrovně finanční gramotnosti žáků středních škol a komparace skutečné úrovně s úrovní požadovanou.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis is focused on financial literacy and financial education in the Czech and Slovak Republic. At first, there is a theoretical definition of financial literacy including its basic parts. Then there is an analysis of OECD's activities which support financial education. After that there is an analysis of basic requirements, solutions and principles of financial education from which come out the standards of financial education for primary and secondary schools in Czech and Slovak Republic. The practical part focuses on rating of the level of financial literacy using a questionnaire survey and comparison of approaches to financial education in Czech and Slovak Republic. At the end, there is an evaluation of the level of financial literacy on secondary schools and also a comparison of the real and required level.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_ttopicova.pdfPlný text práce1,27 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-pv topicova.pdfPosudek vedoucího práce595,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-po topicova.PDFPosudek oponenta práce390,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-ob topicova0001.PDFPrůběh obhajoby práce194,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/18293

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.