Název: Analýza provozu velké fotovoltaické elektrárny s výkonem větším než 1 MW
Další názvy: Operation analysis of photovoltaic power plant with power greater than 1 MW
Autoři: Hořký, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Noháčová, Lucie
Oponent: Mertlová, Jiřina
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/18768
Klíčová slova: fotovoltaická elektrárna;účinnost;ztráty;kompenzace;nabíjecí proud;výkon elektrárny
Klíčová slova v dalším jazyce: photovoltaic power plant;efficiency;power factor;compensation;charging current;power of power plant
Abstrakt: Diplomová práce je analýzou provozu velké fotovoltaické elektrárny se zaměřením zejména na vyšetření napěťových a proudových poměrů v transformačním obvodu elektrárny. Základním nástrojem pro vyřešení úkolů zadání je matematický model, který byl sestaven pro všechny významné prvky elektrárny. Model byl dále využit pro simulaci napěťových a proudových poměrů při jednotlivých výkonových úrovních výroby. V práci jsou takto stanoveny nabíjecí proudy a dodávka činného a jalového výkonu při různých výkonových úrovních výroby v elektrárně. Zvláštní pozornost je věnována účiníku dodávaného výkonu a změnám jeho charakteru. V práci jsou stanoveny potřebné kompenzační výkony a navrženo technické řešení kompenzace pro dosažení požadovaných účiníků. Závěrečná část je věnována účinnosti přeměny energie v elektrárně a možnostem jejího zvýšení.
Abstrakt v dalším jazyce: The master theses presents the analysis of the big photovoltaic power plant with focus to analyze the current and voltage situation in the transformation circuit of the plant. As the basic tool for solving of the given tasks was chosen the mathematical model of all important electrical parts of the power plant. This model was used for simulation of currents and voltages in the power plant circuit. There are also determined the charging currents and supply of active and reactive power at changing levels of the photovoltaic power as well. Special focus was given at parameters of the output power and their changes. In the thesis are calculated the necessary compensation powers and is proposed the compensation of the power factor. Final part describes the efficiency of energy transformation and possibilities of its optimization.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_horky_fin.pdfPlný text práce2,86 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-062526_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce377,57 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-062526_oponent.pdfPosudek oponenta práce288,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-062526_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce239,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/18768

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.