Název: Strava jako identifikační a diferenční prostředek
Další názvy: "The pumpkins, they were ours!" On the role of food in life of reemigrant
Autoři: Džulajová, Olga
Vedoucí práce/školitel: Jakoubková Budilová, Lenka
Oponent: Jakoubek, Marek
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19229
Klíčová slova: antropologie stravy;strava;jídlo;antropologie smyslů;migrace;reemigrace;bulharsko;vojvodovo
Klíčová slova v dalším jazyce: anthropology of food;food;diet;anthropology of senses;migration;reemigration;bulgaria;vojvodovo
Abstrakt: Prezentovaná práce staví do ohniska svého zájmu stravu a stravování jako nejen ryze biologický akt, jenž je vnímán jako prostředek k uspokojení základní existenční potřeby člověka, a jako takový je objektivní a unifikovaný pro všechny zástupce lidského druhu, ale poukazuje na subjektivní, sociálně konstruované vlastnosti jídla a praktik s ním spojených, mající nezanedbatelnou úlohu v každodenním životě lidí. ´Jsme to, co jíme´ není jen prázdná fráze, je to sdělení, které v sobě kóduje zprávu o tom, že jídlo je kultura jednak na úrovni produkce i na úrovni konzumace. Jídlo je kultura, a tak má schopnost leccos vypovídat i o aktérech v této kultuře, vytvářet mezilidské vztahy a dále je (re)definovat, a (re)produkuje tak i příslušnost v rámci společnosti. Prezentovaná práce se zaměřuje na problematiku stravy právě z této sociálně-konstruktivistické perspektivy, a snaží se zodpovědět otázky, jakým způsobem a do jaké míry může představovat kultura, odehrávající se na poli stravovacích praktik, prostředek vytyčující hranice mezi ´vlastní´ a ´cizí´ skupinu, posilovat vazby uvnitř jednotky i vědomí vlastní sounáležitosti s ní, a vytvářet tak platformu pro etablování specifické skupinové identity. Hlavní roli v prezentovaném výzkumu sehraje skupina českých a slovenských reemigrantů, kteří se po válce vraceli do Československa z Bulharska. Text uplatňuje poznatky z oblastí symbolické antropologie, antropologie jídla či antropologie smyslů, aby tak poukázal na stravu jako na symbolické médium, jež má schopnost přenášet paměťovou stopu napříč časovým i teritoriálním prostorem, upevňovat migrací zpřetrhanou kontinuitu vlastní identity, a ukotvovat ji v novém prostředí.
Abstrakt v dalším jazyce: Presented work is focused on the topic of position of food and food practices in human life it approaches the sphere of food and eating not as a pure biological issue, whose only purpose is to satisfy basic human needs and as such is objective and unified for all human beings, but it shows how everyday practises around the food can be closely connected with the socialy constructed, subjective meanings that are tightly linked with the individual background, experiences and habitus. The work is divided into several parts preliminary paragraphs deal with the themes of anthropology of food and senses to provide the reader with the deeper insight into the whole context of the presented thoughts. Second, mostly historical, part presents the studied community the group of Cyech and Slovak reemigrants, who after the Second World War, came back from the Bulgaria to the region of south Moravia - which have turned into the subject of my research. And finally, the third, main part of the whole thesis, summarizes the results of the research and combines them with the theories of social science. This text works on the theory based assumption, that food is culture both on the level of its production as well as on the level of its consumption, so the phrase ´You are what you eat´ is not just a empty cliché but, as the food itself, it is saturated by the meaning(s). For the purpose of the work, the text draws from and connects several anthropological fields, such as symbolism, structuralism, anthropology of food or senses, whereas as the research method, according to the character of the work, was chosen the qualitative method of nonstructured interviews complemented by the participant observation and own field notes and photographs.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Dzulajova_Olga_ 2014.pdfPlný text práce2,18 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Dzulajova_posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce1,12 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Dzulajova_posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce943,11 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Dzulajova_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce539,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19229

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.