Název: Vegetariánství a jeho vliv na zdraví člověka
Další názvy: Vegetarianism and its influence on human health
Autoři: Píšová, Lenka
Vedoucí práce/školitel: Svoboda, Michal
Oponent: Kočí, Jana
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19877
Klíčová slova: vegetariánství;zdraví;zdravá výživa;alternativní styl stravování;životní styl;pesco-vegetariánství;lakto-ovo-vegetariánství;veganství;vitariánství
Klíčová slova v dalším jazyce: vegetarianism;health;healthy diet;alternative diet;lifestyle;pescetarianism;ovo-lacto vegetarianism;veganism;raw foodism
Abstrakt: Bakalářská práce pojednává o vegetariánství a jeho vlivu na zdraví člověka. Je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část vymezuje základní pojmy vegetariánství, stručně charakterizuje motivace vedoucí lidi k tomuto životnímu stylu a popisuje možné postoje a postavení vegetariánů ve společnosti. Stěžejní kapitolou teoretické části je kapitola vegetariánství a zdraví, v níž jsou shrnuty nejdůležitější fakta týkající se vlivu vegetariánství a živočišných bílkovin na zdraví člověka. Praktická část porovnává výsledky z dotazníkového šetření zaměřeného na pesco-vegetariány, lakto-ovo-vegetariány, vegany a vitariány. Zjišťuje jejich postoje, názory a zkušenosti s těmito alternativními styly stravování a na základě získaných údajů odpovídá na předem stanovené výzkumné otázky.
Abstrakt v dalším jazyce: The Bachelor's thesis deals with vegetarianism and its influence on human health. It's divided into a theoretical and practical part. The theoretical part defines basic terms of vegetarianism, it briefly characterizes motivations leading people to this life style and describes their possible mindsets and positions of vegetarians in society. A key chapter of the theoretical part is vegetarianism and health chapter, where are summarized the most important facts regarding the influence of vegetarianism and animal proteins on human health. The practical part compares results from survey focused on pescetarians, ovo-lacto-vegetarians, vegans and vitarians. It discovers their attitudes, opinions and experience with these alternative diets and answers to predefined investigative questions based on obtained data.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Pisova.pdfPlný text práce1,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Pisova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce383,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Pisova - oponent.pdfPosudek oponenta práce437,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Pisova - prubeh obhajob.pdfPrůběh obhajoby práce127,22 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19877

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.