Další názvy: Dark issues in the works of Cormac McCarthy
Autoři: Barochová, Markéta
Vedoucí práce/školitel: Kašparová Jana, Mgr. et Mgr.
Oponent: Mišterová Ivona, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/26724
Klíčová slova: cormac mccarthy;temná témata;jižanská gotika;incest;nekrofilie;kanibalismus;americká literatura
Klíčová slova v dalším jazyce: cormac mccarthy;dark issues;southern gothic;incest;necrophilia;cannibalism;american literature
Abstrakt: Bakalářská práce se zaměřuje na osobu amerického autora Cormaca McCarthyho a temná témata v jeho literatuře. Teoretická část se zabývá především shrnutím americké literatury 20. století, literaturou Amerického jihu a jižanské gotiky, do kterého je McCarthy často zařazován. Osobnost Cormaca McCarthyho dostala svou vlastní kapitolu. Praktická část pak zahrnuje analýzu tří z McCarthyho děl, ve kterých rozebírá témata incestu, nekrofilie a kanibalismu. V jednotlivých kapitolách se zaměřuje hlavně na způsob, jakým McCarthy dané téma uchopil a jakým způsobem jej popisuje. Jako nejpodstatnější díla byla k této bakalářské práci vybrána Vnější tma, Dítě boží a Cesta. Závěrečná kapitola slouží jako sjednocení celé práce a ve výše zmíněných knihách zkoumá, do jaké míry McCarthy používá stejné způsoby k popsání daných témat nebo jestli se naopak jeho přístup pokaždé liší.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis deals with the American author Cormac McCarthy and focuses on the dark issues in three of his novels. The theoretical part consists mainly of an overview of the American literature of 20th century, literature of American South and the genre of Southern gothic in which is Cormac McCarthy often classified. Cormac McCarthy is paid attention to in a separate chapter. The practical part includes the analysis of three McCarthy's novels in which it examines the themes of incest, necrophilia and cannibalism. In individual chapters, the work is targeted mainly on the techniques with which McCarthy handled the given issues. Outer Dark, Child of God and The Road were chosen as the most significant books. Final chapter serves as a unifying one where the work examines to which measure McCarthy utilizes similar aspects in these novels or whether they differ from each other completely.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Barochova.pdfPlný text práce1,25 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Barochova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce771,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Barochova - oponent.pdfPosudek oponenta práce753,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Barochova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce241,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/26724

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.