Title: | Kvalita mléčných potravin a její vliv na zdraví dětí |
Other Titles: | The quality of dairy foods and its impact on children's health |
Authors: | Tomisová, Kateřina |
Advisor: | Luhanová Lenka, MUDr. |
Referee: | Pavlíková Lada, MUDr. Ph.D. |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Západočeská univerzita v Plzni |
Document type: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/27313 |
Keywords: | mléko;mléčné potraviny;mléčné výrobky;výživa dětí;děti mladšího školního věku;kvalita potravin;živiny;aditiva;jogurty |
Keywords in different language: | milk;dairy foods;dairy products;child nutrition;primary school children;food quality;nutrients;additives;yogurt |
Abstract: | Bakalářská práce pojednává o kvalitě mléčných potravina a jejím vlivu na zdraví dětí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsme popsali období mladšího školního věku a jeho výživová specifika, složení mléka, jeho zpracování na vybrané mléčné potraviny a zmiňujeme se také o potravinových aditivech. Dále jsou v teoretické části popsány nejznámější účinky mléka a mléčných potravin na lidské zdraví, se zaměřením na děti mladšího školního věku. V praktické části mapujeme stav konzumace mléčných potravin dětmi mladšího školního věku, jejich motivaci k této konzumaci a nejčastěji konzumované mléčné výrobky. Následně zjišťujeme, jaká jsou složení nejčastěji konzumovaných mléčných výrobků, a zda jsou tyto výrobky pro děti vhodné. |
Abstract in different language: | The thesis discusses the quality of milk products and its impact on children's health. It is divided into theoretical and practical part. In the theoretical part, we have described the younger school age and its nutritional specifics, milk composition and its processing to a selected dairy products and we also mention food additives. Furthermore, the theoretical section describes well-known effects of dairy foods on human health, with a focus on primary school children. The practical part maps a consumption of dairy foods by primary school children, their motivation for this consumption and frequently consumed dairy products. Consequently, we explore a composition of most often consumed dairy products and whether such products are suitable for children |
Rights: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Appears in Collections: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BPTomisova_Portal.pdf | Plný text práce | 1,46 MB | Adobe PDF | View/Open |
Tomisova VP.pdf | Posudek vedoucího práce | 875,94 kB | Adobe PDF | View/Open |
Tomisova OP.pdf | Posudek oponenta práce | 1,22 MB | Adobe PDF | View/Open |
Tomisova.pdf | Průběh obhajoby práce | 400,52 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11025/27313
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
search
navigation
- DSpace at University of West Bohemia
- Vysokoškolské kvalifikační práce / Theses
- Fakulta zdravotnických studií / Faculty of Health Care Studies
- Katedra záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví / Department of Rescue Services, Diagnostic Fields and Public Health
- Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)