Název: Fairtrade - kritická analýza konceptu
Další názvy: Fair Trade - Critical analysis of the concept
Autoři: Thomková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Piknerová Linda, PhDr. Ph.D.
Oponent: Lupták Ľubomír, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27333
Klíčová slova: fair trade;postrozvoj;certifikace;slabiny;nadnárodní korporace;primární producenti;káva;komodita;starbucks corporation;pracovní podmínky.
Klíčová slova v dalším jazyce: fair trade;postdevelopment;certification;weaknesses;transnational corporations;producers;coffee;comodity;starbucks corporation;working conditions.
Abstrakt: Práce s názvem Fairtade - kritická analýza konceptu se zaměřuje na tématiku obchodování za spravedlivých podmínek. Fair trade je v současné době oblíbeným fenoménem v oblasti dovozu komodit. Spravedlivým obchodem rozumíme tržní přístup, díky němuž se hnutí za sociální spravedlivý obchod snaží pomoci takzvaným rozvojovým zemím, které vyvážejí místní komodity do rozvinutého světa. Jedním z hlavních cílů spravedlivého obchodu je také udržitelnost těchto zemí. Zásada spravedlivého obchodu zahrnuje platby spravedlivých cen za vyvážené komodity a produkty. Pokud jde o dlouhodobý výhled, cílem spravedlivého obchodu je pomoci marginalizovaným výrobcům dosáhnout větší trvale udržitelné hospodářské stability a soběstačnosti za podmínek spravedlivého obchodu. Principy fair trade se zdají být pozitivní až ideální. V této diplomové práci zjišťujeme, zda principy fair trade fungují v praxi tak, jak by měly. Cílem práce je zdůraznit slabé stránky fenoménu fair trade, a to i ve spojení s nadnárodními korporacemi. Slabé stránky budeme demonstrovat na jedné z nejprodávanějších fair trade komodit, kterou je káva.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this master thesis is to critically discuss the concept o Fairtrade. Fair trade is currently a popular phenomenon in commodity import area. By fair trade we mean a market approach through which the social fair trade movement seeks to help the so-called developing countries that export local commodities to the developed world. One of the main objectives of fair trade is also sustainability of these countries. The fair trade principle includes the payment of fair prices for exported commodities and products. In terms of long-term outlook, fair trade aims to help marginalized producers to achieve greater sustained economic stability and self-sufficiency on fair trade terms. The most sold fair commodities are traditionally coffee, bananas, cocoa, tea, cotton, sugar, flowers, and many others. Principles of fair trade seem quite positive and ideal. In this diploma thesis, we tried to find out whether these principles actually work in practice as they should. The aim of this thesis is to highlight the weaknesses of fair trade phenomenon, especially in the area of finance, ie in the turnover of the primary producers themselves on the field of coffee. The central issues of this work are: What are the weaknesses of fair trade? How does fair trade affect the relationship between transnational corporations and primary coffee producers?
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DIPLOMOVA PRACE _ THOMKOVA.pdfPlný text práce567,8 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Thomkova-DP-MV.pdfPosudek oponenta práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Thomkova_DP_ved_MV.pdfPosudek vedoucího práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Thomkova.pdfPrůběh obhajoby práce286,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27333

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.